Startsida
Kontakt
Länkar
Gästbok
   
   


Naturskyddsföreningen i Norrbottens län
ordförande
Virpi Törlind
070-321 55 30
virpi.torlind@snf.se



www.naturskyddsforeningen.se
 

www.faltbiologerna.se

2008-03-30

"Oberoende" granskning?

Sveaskog har anlitat FORAN Sverige AB att i samarbete med Svensk SkogsCertifiering genomföra rapporten om Sveaskogs naturhänsyn vid avverkningar i Norrbotten 2006.

FORAN Sverige AB anlitas av Sveaskog sedan många år
" för skogsbruksplaner till de objekt som ska säljas, främst i södra Sverige. Foran är en av de största aktörerna inom skoglig planläggning i Sverige. Foran tar fram uppdaterad information om skogstillståndet för det aktuella försäljningsobjektet, vilken sedan ligger till grund för värderingen och för köparens beslut."
Skogsfastigheter nr 2 oktober 2004

FORAN Sverige AB ingår i FORAN Group vars majoritetsägare är norska Glommen Skog BA och norska Norskog.

Svensk SkogsCertifiering, SSC, ingår i det det internationella SSC Forestry. Svensk SkogsCertifiering har ansvaret för FSC-certifieringen bl.a. av Statens Fastighetsverket. Kritik har riktats mot SSC bland annat i fallet Pakkojåkkå där Statens Fastighetsverk avverkade en gammal tallskog.

Under SSC hemsida hittar man också Skogsbiologerna AB. Skogsbiologerna består enligt hemsidan av Börje Drakenberg, Anders Lindhe och Per Linder. Börje Drakenberg är en av de ansvariga för rapporten från Sveaskog.
Skogsbiologerna har utvecklat en egen metod för citat "att undersöka biotopers potential att hysa biologisk mångfald. Skogsbiologerna AB har sedan 6 år framgångsrikt lanserat en sådan metod som medger systematisk och upprepningsbar bedömning genom att kvantifiera mängderna och egenskaperna hos de substrat, strukturer och processer som utgör livsvillkor för skogens ovanliga arter."
Man inleder det hela med att konstatera citat "Bedömning av sådana värden har traditionellt gjorts genom att inventera alla eller ett urval av mer eller mindre sällsynta arter, vilket oftast kräver god tid och omfattande specialkunskaper."

Med andra ord, snabba inventeringar där man inte tittar på hotade arter. Kostnaderna hålls nere och man får inte "besvärande" artfynd med en massa rödlistade arter som står i vägen för skogsmaskinerna. Kanske en av orsakerna till att inte ens de uppenbara objekten Kursuvaara och Svartberget anses vara värda att skydda enligt Skogsbiologernas metodik.

Vi inom Naturskyddsföreningen litar på att skogens arter genom årtusendena funnit sina ekologiska nischer och visar på var de vill leva.
Vi anser inte heller att grundläggande inventeringskunskaper som bygger på indikatorarter är speciellt tidskrävande eller kräver omfattande specialkunskaper. Under kurserna Upptäck gammelskogen i augusti-september 2006 lärde sig ett stort antal amatörer grunder för inventeringsteknik som bygger på arter.

Utbildningsbakgrunden borde för de ansvariga för Sveaskogs rapport räckt till långt mer omfattande undersökningar än vad nu blivit fallet. Eller var det bara så att det skulle göras snabbt, kosta lite och ge ett för Sveaskog positivt resultat?

Kopplingen mellan skogsnäringen och de som utfört arbetet är enligt vår mening helt uppenbar. Det är svårt att kritiskt granska någon som man är beroende av för fortsatta arbeten. Valet av konsulter faller knappast på konsulterna, utan på de ansvariga inom Sveaskog som har beställt denna sk "oberoende granskning"!

Urpo Taskinen
urpo.taskinen@snf.se
070-629 58 02

• Tillbaka till förra sidan


 

 

 


 


Kretsarna
(kommuner)
Arjeplog
Arvidsjaur
Boden
Gällivare
Haparanda
Jokkmokk
Kalix
Kiruna
Luleå
Pajala
Piteå
Älvsbyn
Överkalix
Övertorneå
 
   


Aktiviteter i hela landet




Välj alltid BRA MILJÖVAL



Webbansvarig: Urpo Taskinen
Uppdaterad 2008-03-30