Var det verkligen en skogsexkursion?

29-30 maj 2006

Vad vi fick se var kanske vad vi fruktade. Vi hade hört våra exkursionsledare Patrik Nygren och Björn Mildh berätta om spåren efter det som FSC-märkta skogsbruket som Holmen Skog och Sveaskog bedrivit och bedriver i inlandet i Västerbotten och Norrbotten.
Det som de berättat var sant, det var värre än sant.
Ögat söker sig gärna bort från det hårda, försöker finna skönheten i naturen. Många av de bilder som finns länkade nedan innehåller ingen skönhet, bara rå exploatering av en naturresurs. En naturresurs som vi människor inte är de enda som nyttjar, alla skogens arter vill också ha sin givna plats och kunna nyttja den.
Ni läser det här Holmen Skog och Sveaskog. Åt er som på detta sätt förfuskar FSC och exploaterar utan en tanke på vad ni håller på med vet jag inte om jag finner ord. Jo, jag finner ord, men de är så hårda att de inte lämpar sig i skrift. Jag tror att det räcker för att ni ska förstå och förstår ni inte så saknar ni det som kallas själ och då hjälper inte ord för att påverka.

För er som vill veta vad bilderna handlar om så kommer här en kort resumé av exkursionen 29-30 maj 2006.
Vi som deltog 29 maj var Stig-Olov Holm (endast fm 29/5) Patrik Nygren, Martina Nygren, AnnKristin Holmberg, Lena Jarlöv, Emma Vidmark (endast 29/5), Klas Ancker, Peter Roberntz och undertecknad Urpo Taskinen.
Den 30 maj anslöt Björn Mildh. Efter halva dagen fortsatte exkursionen med Patrik Nygren, Peter Roberntz och Klas Hjelm.
Den 29 maj tittade vi först på ett litet naturreservat utanför Burträsk. Därefter på Holmen Skogs och Sveaskogs överavverkade landskap i västra delarna av Skellefteå kommun. Övernattning i Kalvträsk.
Den 30 maj for vi mil efter mil utan att se en gammelskog. Inne i Arvidsjaurs kommun åkte vi efter en av skogsbilvägarna och såg hur Sveaskog tillämpar FSC. Se bilderna, de säger mer än tusen ord.
Exkursionen fortsatte till Arvidsjaurs kommuns västra delar där deltagarna även fick se rester av gammelskogar men även vilken typ av skog som Sveaskog fortfarande anser sig ha rätt att avverka i dessa områden.

Foton 29 maj 2006 av Urpo Taskinen (delvis med text)

Foton 29 maj 2006 av Klas Ancker

Foton 30 maj 2006 av Urpo Taskinen

Foton 30 maj 2006 av Klas Ancker - serie 1

Foton 30 maj 2006 av Klas Ancker - serie 2

Det är många foton och kanske ibland lite onödiga upprepningar. Men titta i dessa index och döm själv.
Foton markerade med .mov är korta filmer och förekommer bara i mina bilder.

Juoksengi 14 juni 2006

Urpo Taskinen