Underlag inför PRESSKONFERENS:

LANDSHÖVDINGEN MOTVERKAR REGERINGENS MILJÖMÅL

 

Skogsbruket har härjat hårt i våra skogar. Mer än två tusen arter av djur, svampar och växter är hotade eller missgynnade av dagens skogsbruk. Bara de fjällnära skogarna är huvudsakligen förskonade. Utanför dessa finns endast en bråkdel kvar som är naturskog (ca 3,5%). Dessutom är skogsbruket ett kalhyggesbruk vilket är förödande för det ekologiska systemet. Inom Naturskyddsföreningen vet vi att varje skog kommer att sluta som ett hygge, om den inte är skyddad som ett reservat. Enda undantaget är de framsynta skogsägare som frivilligt undantar skogen från skogsbruk. Men då ingen lever för evigt kan ett frivilligt skydd snabbt förbytas till en skogsklippares kalhygge.

 

Skogen är en gemensam tillgång som vi har ett ansvar för att vårda och bruka, utan att förbruka. En statlig utredning visar att det är sådan brist på skyddade skogar att överlevnaden av skogens arter inte är säkerställd. I Norr- och Västerbotten nedanför fjällnära området behöver ca 9 procent av skogen varaktigt skydd, men idag är knappt 2 % skyddat.

 

 

Bakgrund:

 

1992 skrev Sverige och ett flertal av världens länder under RIO- konventionen för att bevara världens biologiska mångfald och tog ställning för Agenda 21, en dagordning för att lösa världens miljöproblem under 21:a århundradet. Sveriges riksdag och regering har utifrån detta fastställt 16 miljömål som utgör (positiva) steg på vägen mot målet att kunna lösa miljöproblemen innan nästa generation tar över. Ett av dessa mål är Levande skogar. Bl a har dessa åtgärder tagits som delmål i kortare perspektiv;

• strategier för områdesskydd

• ökade resurser för naturreservat.

 

Regeringen har också satt upp s.k. generationsmål dvs man har en strävan att vi till nästa generation ska ha löst de stora miljöproblemen. När det gäller skogen handlar det om hushållning (dvs att sköta om skogen) samt bevarande av den biologiska mångfalden.

 

Länsstyrelserna har ansvar för att dessa mål blir verklighet. De har en samordnande roll samt ansvar för att målen får genomslag.

 

I STÄLLET FÖR ATT ARBETA SÅ ATT DESSA DELMÅL FÅR GENOMSLAG AGERAR LANDSHÖVDINGEN MED ATT STÖTTA UPP DE SÄRINTRESSEN SOM ÄR HELT EMOT ATT MER SKOG SKYDDAS!

 

Landshövdingens agerande:

Landshövding Per-Ola Eriksson tagit flera initiativ för att snarare förhindra att skogen skyddas. Exempelvis:

 

• I sitt tal vid skogsvårdsstyrelsens konferens mars 2004 slog han an tonen: “Skogsbrukets företrädare anser att produktionsmålet hotas, med påföljder som allvarligt skadar länets näringsliv och förutsättningar för ekonomisk utveckling. De ökade ambitionerna att spara äldre urskogsartad skog begränsar avverkningsmöjligheterna främst i inlandet ”.

”Jag har som landshövding fattat ett beslut om inriktningen av arbetet med naturreservat - under 2004/2005 nedprioriteras  intill regeringens ställningstagande”.

 

• Landshövdingen har på andra vis aktivt motarbetat miljömålen, t ex genom att i media insinuera “Vi får ju inte bli ett län som skyddas så hårt att vi blir som indianer i ett stort naturskyddsreservat” . Detta tolkar vi som en spark mot alla de som arbetar med miljö- och naturskydd.

 

I ett remissyttrande till naturvårdsverket 2005-02-09 skrev landshövdingen att det är “länsstyrelsens uppfattning att några ytterligare stora avsättningar av skogsmark för naturvårdsändamål inte bör genomföras.”

Däremot anmälde de sakkunniga cheferna, chefen för miljöavdelningen Jan-Olov Westerberg och chefen för naturenheten Anna von Sydow avvikande mening. De pekade på att det är länsstyrelsens uppdrag att verkställa den politik som beslutats av riksdagen, och för att det ska vara möjligt måste ytterligare avsättningar genomföras också i Norrbotten.

 

• Ca 60% av Norrbottens skogar är under 60 år (källa skogsvårdsstyrelsen) vilket beror på att uttaget av skog har varit större än tillväxten. I detta perspektiv borde alla inta en större försiktighet. Istället väljer Landshövdingen att stötta de företrädare som anser att produktionsmålen hotas pga skyddet av skog. ”De ökade ambitionerna att skydda äldre urskogsartad skog begränsar avverkningsmöjligheterna främst i inlandet” (tal på Skogsstyrelsens länskonferens 2004)

 

 

INOM NATURSKYDDSFÖRENINGEN KAN VI INTE ANNAT ÄN TOLKA DESSA UTTALANDEN SOM ATT LANDSHÖVDINGEN MOTVERKAR OCH FÖRHINDRAR REGERINGENS MILJÖMÅL.

 

Landshövdingens roll är att vara regeringens och riksdagens förlängda arm i länet, inte att vara ledare för ett band av stormän, som för annan vinning utnyttjar natur i Norrbotten.

 

För lite skyddade naturområden i Sverige!

 

En annan viktig aspekt i sammanhanget är att Fjällmistra (ett av ett 20-tal stora forskningsprogram inom Mistra; Stiftelsen miljöstrategisk forskning) har gjort en stor attitydundersökning kring bl a naturskydd. Över 1000 personer i de fyra fjällänen tillfrågades och bara några få procent av Sveriges befolkning anser att det finns för mycket skyddade områden. Ca 40% vill ha mer skyddade områden. Över 90 % anser att skyddade naturområden ska inrättas ”främst för att skydda naturen”. Norrbotten är det mest skeptiska länet men trots allt är det knappt tre gånger så många som vill ha en större mängd skyddade områden än de som anser att det finns för mycket.

Så Landshövdingens uttalande, om att det inte finns ett brett folkligt stöd i Norrbottens län för att skydda mer skog, stämmer inte. (tal på Skogsstyrelsens länskonferens 2004)

 

Enligt skogsstyrelsen är en del av problematiken att skogsägarna inte sköter skogen på bästa sätt. Man slarvar med röjning. Röjning kostar förvisso pengar men kostnaden för att inte röja är betydligt större. Kortsiktigheten tar över och den hållningen får stöd av Landshövdingen.

 

Vi har alltså ett internationellt åtagande, ett nationellt miljömål, faktaunderlag från en statlig utredning och en allmänhet som talar för att mer skog behöver skyddas. Trots detta tar landshövdingen fasta på det särintresse som ligger honom närmast dvs skogsindustrin och stödjer den i strid med miljömålet. Kan det bli tydligare! Vi är mycket bekymrade för denna hållning i skogsfrågorna och kräver att Landshövdingen tar sitt ansvar för regerings miljömål: LEVANDE SKOG.