Uttalande på ettårsdagen av Fukushimakatastrofen

Jordbävningen, tsunamin och kärnkraftsolyckorna i Fukushima har lett till ett stort lidande för folket i Japan och har ökat den radioaktiva kontamineringen över hela världen. Fukushima har blivit en varningsklocka för kärnkraftens långsiktiga hälsorisker och riskerna för miljön och ekonomin.  Som Three Mile Island och Tjernobyl, har Fukushima än en gång påmint oss om att kärntekniken inte kan bemästras.  Situationen är efter ett år inte under kontroll. Kärnkraftverket är fortfarande instabilt och arbetare där måste fortsätta att arbeta under livshotande förhållanden. Den radioaktiva kontamineringen breder ut sig.  Detta är både en regional och global kris. Människor tvingas antingen fly med sina barn eller att leva med oacceptabla hälsorisker och exponeras för långvarig strålning. I Fukushima har radioaktivt material påträffats i mödrarnas bröstmjölk och i barnens urin. Liv hotas, också framtida generationer. Den regionala ekonomin har förstörts.

Varje steg i kärnbränslekedjan har skapat Hibakusha, en term som användes ursprungligen för att beskriva överlevande av atombomberna vid Hiroshima och Nagasaki, men som nu används för alla offer för strålning. Uranbrytning, kärnvapenprov, olyckor vid kärnkraftverk och lagring och transport av kärnavfall har alla skapat Hibakusha. Erfarenheterna för dessa Hibakusha runt om i världen är av sekretess, skam och tystnad. Rätten till information, behandling och ersättning har varit otillräcklig eller förvägrats med ursäkter om ”nationell säkerhet” eller på grund av kostnader. Denna brist på ansvar är inte begränsat till Japan. Problemet finns överallt.

Vi står nu vid ett vägskäl – vi måste välja att bryta oss ur kärnbränslekedjan och välja effektiv, förnybar och hållbar energi som inte hotar hälsa och miljö. För framtida generationers skull, är det vårt ansvar att göra det. Att vända sig bort från kärnkraft går hand i hand med att avskaffa kärnvapen, detta kommer att bidra till fred i världen. Den globala solidariteten gentemot människorna i Fukushima och samarbete mellan människor är vad som kommer att skapa grunden för vår framtid.

Idag den 11 mars genomförs olika aktiviteter, demonstrationer, seminarier och evenemang över hela världen för att protestera mot behandlingen av medborgarna i Fukushima och för att kräva en kärnkraftsfri värld. Vi vill delta i detta samarbete över alla gränser för en kärnkraftsfri värld. Vi stödjer nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken som arbetar för att stoppa byggandet av kärnkraftverk i Bottenviksområdet.

Länsstämman för Naturskyddsföreningen i Norrbottens län den 11 mars 2012

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Atomkraft, Kärnkraft, Länsförbundet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.