Den orimliga energiekvationen – Arne Müller


Arne Müller, författare och journalist. Föreläsning den 27 april 2021 i samband med Naturskyddsföreningens länsstämmovecka i Norrbotten.
Arne Müller tittar närmare på de enorma behoven av elenergi och naturresurser som krävs utifrån de vägval som hittills gjorts i klimatpolitiken.
I Markbygden byggs Europas största vindkraftpark. Northvolt startar batterifabrik i Skellefteå. LKAB vill producera fossilfri järnsvamp och planer finns för två stålverk som ska tillverka fossilfritt stål.
Behoven av el är enorma. Mycket mark tas i anspråk och stora mängder metaller och andra ändliga resurser krävs.
Går denna ekvation ihop och finns det andra tänkbara vägval i klimatomställningen?
Samtidigt som det naturligtvis är helt nödvändigt att ställa om ståltillverkningen och att gå över från bensin och diesel till eldrivna fordon, gäller det att också se på de begränsningar som finns för denna omställning.
Arne Müller visar på komplikationerna med de jättesatsningar som planeras i norra Sverige och på att det finns andra, mer resurssnåla, vägval som är möjliga.

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Återvinning, Elenergi, Förnyelsebar energi, Fossilfritt stål, Framtiden, Gällivare, Grafit, Gränser för tillväxt, Gruvgruppen, Gruvor, Hållbarhet, Järnsvamp, Kärnkraft, Kärnkraftsfritt Bottenviken, Kiruna, Klimat, Konsumtion, LKAB, Luleå, Markbygden, Metaller, Miljögifter, Naturresurser, NorthVolt, Omställning, Överkonsumtion, Planetens gränser, Skog, SSAB, Talga AB, Talga Graphene AB, Västerbotten, Vattenfall, Vattenkraft, Vindkraft. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.