En köpfri dag

img_6649
Natural Reality – helt köpfri. Behöver inte köpas, bara avnjutas.
Torneälv vid Juoksengi 8 november 2016. Foto Urpo Taskinen


Rapporten Living Planet Report 2016 som publicerades av WWF den 27 oktober 2016 talar sitt tydliga språk. Om varje människa på Jorden skulle leva som vi gör i Sverige behövs 4,2 jordklot. Den siffran har ökat med en halv planet från 3,7 jordklot i rapporten från 2014.

Sätter man det här i relation till det mer än akuta läget vad gäller klimatförändringarna så behöver man inte ha speciellt mycket fantasi för att förstå att riktningen är ett akut hot mot det mest grundläggande behovet vi har – livet!
Ledaren för den internationella organisationen 350.org Bill McKibben tweetade denna bild som visar på att Arktis-isen helt uppenbarligen inte alls fryser till som den borde – eller som han uttrycker det ”Something is very very wrong”.

Fredagen den 25 november 2016 har handeln utropat som Black Friday. En dag som har sina rötter i USA och som infaller dagen efter Thanksgiving. Tanken är att då sätta igång den stora konsumtionsfesten som sedan pågår till jul och hela december ut med mellandagsrean som grand finale för året. Föga finns tankarna på att resurserna i år redan faktiskt tog slut i och med den extremt tidiga Overshoot Day, detta år redan den 8 augusti!

Fredagen den 25 november är också den internationella Buy Nothing Day eller som den kallas på svenska, En köpfri dag. Det innebär att just DU kan gör en insats i rätt riktning. Konceptet är enkelt. Att delta i En köpfri dag innebär att du låter bli att handla något under dygnets 24 timmar.

Inget hindrar heller att man utsträcker dagen hela året ut eller varför inte som i sången låta den vara än till påska! Som inspiration kan du läsa och se hur Desirée Kemi-Wikzén från Västerbotten gjorde – när hon var köpfri ett helt år!
Mer idéer kring En köpfri dag hittar du på hemsidan och bloggen.

• Se inslag i SVT Örebro om En köpfri dag.
• Fler inslag runt om landet den 25 november 2016 här.

En köpfri dag

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Kampanj, Klimat, Konsumtion, Köpfri dag, Miljögifter, Omställning, Överkonsumtion, Planetens gränser. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.