Finland – strunta i kärnkraften – satsa på förnyelsebart NU!


Hanhikivi-udden 5 maj 2012. Fennovoima bygger på den här platsen utan slutgiltigt tillstånd för kärnkraftverket! Foto Urpo Taskinen

per_kramar_img_0706_du_kan_gora Skriv under namninsamlingarna!
1. Kärnkraftsfritt Bottenviken
2. Finska Greenpeace (översättning)
3. Jordens vänner

Det finns ett klassiskt citat från C.S. Lewis, författaren bakom böckerna om Narnia:


We all want progress, but if you’re on the wrong road, progress means doing an about-turn and walking back to the right road; in that case, the man who turns back soonest is the most progressive.
Vi vill alla göra framsteg, men om man är på fel väg betyder framsteg att vända om och gå tillbaka i rätt riktning; i det fallet kommer den som vänder om tidigast att vara den mest framgångsrika.

I fallet med det finska företaget Fennovoimas planer på ett kärnkraftverk i Pyhäjoki vid Bottenvikskusten har processen nu kommit till punkten där uppmaningen till Finlands regering enbart kan vara: Sätt stopp på planerna nu och vänd utvecklingen och blickarna hållbart och fast i riktning mot 100% förnybar energi!

Just nu rapporterar svensk massmedia alltför lite om vad som håller på att hända i Finland kring kärnkraftsplanerna. Det är förståeligt på ett sätt; det är sol, sommar och semestertider för många. Dessutom är mycket av debatten skriven på finska eller skrivet i finska medier vilket inte så många svenskar läser. Ändå är händelseutvecklingen minst sagt dramatisk och som en miljöaktiv uttryckte det; ”Detta är den mest oväntade händelseutvecklingen under hela Fennovoimaprocessen”.

Vi, länsförbundets koordinator Urpo Taskinen och Tarja Leinonen anställd av Övertorneå Naturskyddsförening inom projektet Ingen urangruva vid Torneälven, har bägge finska som första språk. Vi har följt händelseutvecklingen och försöker här ge en sammanfattning i punktform av några av händelserna. Längre ner länksamling till artiklar på svenska, klicka på länkarna och läs relaterade länkar, de är många. Räkna med att de blir fler innan Fennovoima-soppan är färdigkokad.

• Fennovoima satte redan under våren 2015 igång omfattande markarbeten på Hanhikiviudden i Pyhäjoki. Skogen är borthuggen på stora delar av området, vägar och markarbeten är gjorda. Borrningar för en hamn har påbörjats. Alla dessa arbeten är gjorda innan något slutgiltigt besked har kommit ifall bolaget verkligen får tillstånd att bygga kärnkraftverket. Konfrontationer mellan aktivister från nätverket Hyökyaalto, polisen och arbetare på området har förekommit. Några stugägare har överlämnat sina stugor till aktivisterna och vägrat lämna över nycklarna till Fennovoima.
• Kravet från den finska riksdagen gentemot Fennovoimas kärnkraftsplaner har varit att 60% av ägandet ska vara inhemskt. Som inhemskt godkänns också delägare från EU och EFTA-länder.
• Tidsgränsen för när Fennovoima senast skulle lämna in ansökan var satt till 30 juni 2015. Fennovoima lämnade in sin 250 kg tunga ansökan när en dryg timme återstod av tiden.
• Fennovoimas ansökan innehöll ett antal överraskningar vad gäller ägarstrukturen. Finska statsägda Fortum fanns inte längre med. Ett litet för alla okänt kroatiskt energibolag Migrit Solarna Energija skulle enligt ansökan komma att äga 9% av aktierna i Fennovoima.
• Migrit Solarna Energija har endast byggt ett solkraftverk i Kroatien. Efter en snabb googling var det lätt att finna kopplingarna till ryska intressen. När det kroatiska bolagets, dvs Migrit Solarna Energijas representant, Grigori Edel blir intervjuad om detta förnekar han helt att det finns några ryska kopplingar. Trots att hans egen far, Konstantin Edel sitter på en av de högsta positionerna i det ryska bygg- och fastighetsbolaget Inteco. Ett bolag som medverkat i flertal av det ryska statsägda Rosatoms byggen runt om i världen. Rosatom är ju som bekant ansvarig för inte bara kärnkraft i Ryssland utan även ryska kärnvapen.
• Dagen efter att Fennovoimas ansökan inlämnades meddelade den finska mejerijätten Valio, även känd i Sverige, sin avsikt att lämna Fennovoima. Valio har ägt andelar via Majakkavoima som i sin tur äger andelar i den största ägaren Kraftaktiebolaget SF.
• TEM (Työ- ja elinkeinoministeriö), det finska Arbets- och näringsministeriet har efter undersökning den 16 juli 2015 underkänt bolaget Migrit som part i Fennovoima.
• Näringsminister Olle Rehn har meddelat att fram till regeringssammanträdet den 6 augusti får företaget möjlighet att lösa finansieringsfrågan, främst försöker man locka tillbaka det finska statsägda Fortum. Förra miljöministern Ville Niinistö och flera anser att det är djupt felaktigt, riksdagens slutdatum var 30 juni 2015.
• Den 17 juli meddelar finska Fortum i sin delårsrapport att man inte har något beslut om medverkan i Fennovoima. Fortums affärer med Ryssland har inte gått i lås enligt de planer som fanns.
• Den 5 augusti kom beskedet som många av oss befarat. Näringsminister Olli Rehn meddelade att det nu finns nya finska intressenter som kommer att fylla upp den inhemska ägarandelen till över 60%. Två av dessa är nya, byggföretaget SRV och det finska statliga elbolaget Fortum och en av de andra ägarna Outokumpu ökar sin andel i Fennovoima. Detta innebär att Fennovoimas bygglovsprocess får fortsätta.

Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenvikens hemsida med bl.a. pressmeddelanden

Svenskspråkiga massmedia i Finland om Fennovoima:
Vasabladet 30 juni 2015 10.32 – Fennovoimas ansökan väger 250 kilo
Vasabladet 30 juni 2015 13.30 – Fortum inte med i Fennovoima
Hufvudstadsbladet 1 juli 2015 15.08 – Valio lämnar Fennovoima
Svenska Yle 3 juli 2015 17.22 – Migrits ägare trädde fram och förnekar kontakter till Ryssland
Svenska Yle 5 juli 2015 09.06 – Migrits ägare hävdar att de drivs av ekonomiska intressen
Arbets- och näringsministeriet 6 juli 2015 16.10 – Fennovoimas kompletterande utredning har kommit in till ministeriet
Arbets- och näringsministeriet 16 juli 2015 12.30 – Inte tillräcklig visshet om den faktiska bestämmanderätten i Migrit
Svenska Yle 17 juli 2015 11.00 – Fortum: Inget beslut om medverkan i Fennovoima
Svenska Yle 17 juli 2015 11.30 – Svenska kärnkraftskritiker: Finland är en bananrepublik
Hufvudstadsbladet 31 juli 2015 05.50 – Ekosystemet vid Pyhäjoki är sårbart – forskare varnar för att bygga kärnkraftverk vid Bottenviken
Hufvudstadsbladet 5 augusti 2015 16.45 – Fennovoima får överraskande stöd

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Atomkraft, Barents, Finland, Förnyelsebar energi, Kärnkraft, Nordkalotten, Omställning, Ryssland, Vindkraft. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.