Hushåll med metaller – Arne Müller föreläste


Listan är lång på metaller som gruvbolagen nu jagar! Foto Therese Groth.

Artikeln har kompletterande information samt uppdaterad film med bättre ljud.

Elbilen och jakten på metallerna heter Arne Müllers nya bok. Nu är tre föreläsningar med Arne Müller genomförda i Gällivare, Jokkmokk och Älvsbyn. Sammantaget deltog ca 120 personer i föreläsningarna som genomfördes i samverkan med de lokala kretsarna, Studiefrämjandet Norrbotten och Naturskyddsföreningen i Norrbottens läns gruvgrupp.
Diskussionen efteråt blev intensiv och åtminstone i Gällivare, där jag själv deltog, pågick den i över en timme efter den ca 45 minuter långa föreläsningen.
Huvudbudskapet från Arne Müller kan sammanfattas i att vi måste hushålla med metallerna och när vi använder dem öka återvinningsgraden.
För er som inte kunde komma på plats får ni här nedan en video från själva föreläsningen i Gällivare. Dessutom finns nedanför en brusreducerad ljudfil från föreläsningen, lättare att lyssna på.
Läs även sammanfattningen i text om föreläsningarna som Birgitta Seb Olsson skrivit, du hittar den här.
Länken ovan är ljudfilen från föreläsningen i Gällivare den 20 februari 2019.


Den lista över metaller som man nu söker är mycket lång. Foto Urpo Taskinen.

• • •
Ytterligare en föreläsning med Arne Müller om gruvorna och klimatet hittar du här:
Gruvorna och klimatet – 10 april 2016 i Luleå

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Älvsbyn, Förnyelsebar energi, Forskning, Framtiden, Gällivare, Gränser för tillväxt, Gruvgruppen, Gruvor, Jokkmokk, Klimat, Miljögifter, Okategoriserade, Studiefrämjandet, Vindkraft. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.