Inbjudan till Inspirationshelg

Malin_Guidar

KONTRASTERNAS LAND

En resa 23 – 24 augusti 2014

Väg Utan Framtid eller Levande natur och näringar?  

Vad händer med Norrbottens natur?

Länets natur hyser höga naturvärden hos såväl skogar, älvar och fjäll, och har en potential till hållbart brukande om den värdefulla naturen skyddas för den biologiska mångfalden. Skydd mot utplåning av biotoper ger samtidigt möjlighet för näringar som behöver levande natur som är oförstörd för sin verksamhet; rennäringen, ekoturismen, hållbart fiske med mera.

Ett hänsynslöst kalhyggesbruk, ohejdad gruvbrytning och vattenkraftutbyggnad har utarmat landskapet på liv i strävan efter vinst och drömmen om ständig tillväxt. Spåren av detta förskräcker, och präglar naturen långt efter att ingreppen gjorts. Lever våra politiker fortfarande i drömmen att detta är räddningen, trots att erfarenheten visar att kortsiktig exploatering inte lett till bestående utveckling?

Välkommen till en unik chans att få se omtalade platser som visar följderna av exploateringen. Vi får se vad som händer idag med skyddsvärd skog. Vi får se storslagen natur som är grund för turistnäringen. Vi får se gruvfält som läcker giftiga ämnen medans ingen vill ta ansvar. Möt människor. Dela erfarenheter. Vi bjuder in politiker och frågar vilken väg de vill ta. Du får en handfast inblick i läget för landskapet i Norrbotten.

StorforsenExplVatten

Se Nordnytt om Väg Utan Framtid 

När? Lördag 23 – söndag 24 augusti 2014.
Hur? Med buss från Luleå till inlandet och åter, med många gripande besöksmål.
Var? Arvidsjaur, Storforsen, Laver, Messaure, Jokkmokkstrakten, Nautanen, Aitik, Dundret.
Utrustning? Stövlar och fältkläder, termos, fälttallrik, bestick, reselakan, gärna kamera.

 

Mat? Lunch på Storforsens hotell, middag och frukost där vi övernattar, fältlunch söndag.
Fika: Fyll din termos hemma och på vandrarhemmet. Tag med eget extrafika om du önskar.
Logi? På Jokkmokks vandrarhem.

 

Program?  Helgens program finns här
Deltagaravgift? 600 kr medlemspris vuxen (900 kr ej medlem), halva priset för ungdomar 8 – 17 år, 0 kr för barn 0 – 7 år (obs inga barnaktiviteter)
Anmälan? Anmälningstiden är förbi. Betala in avgiften på bankgiro 278-1730 för att bekräfta att anmälan är giltig. Skriv ”Inspirationshelg”.

Avgiften inkluderar bussresa längs färdvägen, mat, logi, guidning och talande platser. Anslut till färden på den ort som passar bäst längs vägen. Minst 20 deltagare, max 45. Detta är ett samarrangemang med Studiefrämjandet.
Frågor? Maila till Christina Myntti: mynttibe@hotmail.com

Samling för avfärd? Luleå busstn kl 06.30, Piteå busstn kl 07.15
Återkomst Luleå? Söndag kväll ungefär kl 19.

 

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Älvar, Biologisk mångfald, Fjällen, Gränser för tillväxt, Gruvor, Länsförbundet, Skog. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.