Inspirationshelg i fjällen 2011

Inspirationshelg i fjällen – Abisko 10 – 11 september 2011
Av Carita Hökdal

En affisch med med ovanstånde text i en mataffär i Luleå väckte min nyfikenhet för att få vetskap om hur föreningen verkar och dessutom på favoritstället i fjällvärlden!

Avgång arla morgonstund i regnet Sunderby lasarett med tåg. Ordföranden Lars Andersson mottagande värmde och som nybliven medlem kändes första kontakten med medlemmarna trevligt. Under färden upp klev flera på, och till sist var vi 24 personer i varierande ålder, alltifrån en ettåring till de i pensionsåren!

Grupparbete omvärldsanalys av de fem prioriterade miljöfrågorna: Skog i nord och syd, jordbruk och livsmedelstrygghet, klimatförändringar, miljögifter i samhälle och natur, marina ekosystem och fiske. Och förutom dessa områden vill länsförbundet lyfta fram stora rovdjur och fjäll, för just Norrbotten. Diskussion och redovisning nästa dag.

Urpo levererade lunchsmörgås i stort mått, smaklig och gick åt med dricka i den gemytliga stämningen i tågvagnen! Landskapet utanför fönstret ändra färg och form ju högre upp vi kom. Hösten ger träd och buskar en härlig färgton. Nåt riktigt gult fält bland all den mörka skogen, angav aspar i sin gullysande färgprakt.

Väl framme i Abisko 12-tiden och regnet upphört. I samlad tropp turiststation och den friska fjälluften slog emot. Efter incheckning Naturum och inledning av Lars Andersson. Guidad visning inomhus och nationalparkstur i området.

Smått regn men varmt och en härlig tur i det fria, få uppleva området med dess olika skiftningar i vatten och växter.
Hans och Tarja skötte med heder om all förtäring, fika, vegetarisk mat, delvis med hjälp av oss övriga. Lördageftermiddag uppdelad i två grupper, rovdjursfilm jag själv var med om, och klimatforskning på Abisko Naturvetenskapliga Station (på engelska). Middag kl. 6 som smaka utmärkt!
Kortkurser Naturum om miljöhot i länet, klimathotet, GMO och miljön av Simon Jonsson, läget i skogen Daniel Rutschman och atomläget Lena Lagerstam. Vilken kunskap och med stort engagemang dessa aktiva medlemmar besitter och vill förmedla vad som händer med ovarsam hantering av allt omkring i naturen.

Med Eva Nordlund ut i regn och mörker sen kväll leta efter bastuvägen ner till Torne träsk. ”Är vi på rätt spår” blev frågan och ”kanske” var Evas svar. Treva oss fram med en pannlampa som lyse den långa, delvis vattenfyllda stigen och väl framme efter denna ”historiska” vandring med skratt och fall! Snabbt igång försöka få eld i ugnen och den fina byggnaden blev riktigt trivsam med tända ljus i alla fönster, välkomnande för flera reningsbadare! Otroligt tänka sej bastubad sen lördagkväll Abisko! Några av oss våga sej som nymfer ner i Torneträsks kalla rena vatten! Mirva till god ”draghjälp” för att komma ner och upp i branta slänten. Kvällen blev helt euforisk och en minnesvärd upplevelse.

Söndagsmorgon och regnet upphört, Abisko visa sin bästa sida och bara att njuta. Efter frukost Naturum och Lenas fjällprogram. Tänkvärt med fina bilder till oroande tecken på hot mot allt naturen har. Redovisning av omvärldsanalysen och diskussioner uppkom om hur förfara i de olika områdena. Micael Utsi kom med sina kluriga frågor och är en kunnig naturkännare. Tarja Leinonen presentera Finlands Naturskyddsförening och Bard Mikalsen Norges Naturvernforbund.

En tur med linbana till Nuolja efter lunchen. Än finns blommande växter i fina färger och hela panoramautsikten över Torneträsk med Lapporten är oslagbar! Snabbt ner och tågavgång 4-tiden med alla fjällvandrare och övriga som fyllde vagnarna. En tvådagars utflykt med fullspäckat program och tiden flöt iväg med fart. Tack till er alla för den gemenskap jag fick uppleva och delta i något som berör oss alla och vill värna om.

Den jag beundrar mest.

”Du är den enda som får mej att längta”…

Vad passar inte bättre än denna strof av Lill Lindfors fina sång för att inleda elogen till den som beundras mest.

Du med outsinlig förmåga att ställa allt tillrätta efter våra påhopp som förstör och ställer till oreda för att vi i vår enfald tror att experimenten skall bli till nåt bättre. Intet öga är torrt när vi får bevittna dina utbrott som kommer oanade och med vilken kraft du orsakar stor förödelse. Men tiden läker alla sår och snart är allt i sin ordning. Glömmer aldrig den sommardag jag återkom efter en tids bortavaro och med vilken kaskad av färger Du välkomna mej! Allt var som en dröm och njutningen fullständig! I bärtider bjuder du, kom och ät! Mängder att tillvarata och njuta av. Du är den bästa, allas vår Moder Jord!

Carita Hökdal

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Atomkraft, Botanik, GMO, Gränser för tillväxt, Kärnkraft, Klimat, Kretsar, Länsförbundet, Skog, Tornedalens folkhögskola. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.