Månadens skogsvän – Thomas Öberg

Månadens skogsvän är Thomas Öberg, biolog, fotograf och skribent som driver företaget Natur i Norr. Många har säkert hört Thomas på radio som reporter på Naturmorgon i P1. Thomas har också skildrat naturen i Luleå kommun i boken ”Den stora Naturguiden till pärlorna i Luleå kommun” och på många skyltar i Norrbottens naturreservat och nationalparker.

Vem är du?

Född närking, men uppvuxen på palt, tunnbröd, långfil och surströmming på grund av mormor från Piteå och mamma som föddes i Malmberget. Längtade till Lapplands skogar och fjäll och hamnade där 1971 nygift och som utexaminerad som biolog. Efter 15 år som ekologilärare vid Samernas Folkhögskola och 14 år som utställningschef på Ájtte Museum i Jokkmokk flyttade vi till Norrbottens skärgård. Ett liv där jag på många sätt fått berätta om fjäll, älvar, skogar och hav genom ord och bilder.

En riktig gammelskog är nog den plats där jag känner mig tryggast. Vare sig det är Muddus, Pärlälvsskogarna eller skärgårdsskog på Kluntarna och Småskär. Det började nog i morfars knä där i Närke, där han berättade om ripjakt och harrfiske i Lapplandsskogarna under sitt aktiva liv som gruvarbetare i Malmberget. Det fortsatte under fågelskådarturerna till tjäderspel och forellfiske i Kilsbergen och vidare till Lapplandsskogarna. Med sorg ser jag hur många av de djupa gammelskogar i Jokkmokkstrakten där jag strövade på 70-talet nu är trista tallplantager. Mitt färskaste skogsminne är mötet med skogsfrun i Ormbergsskogen i söndags. Ett hundratal bleka huldror stod tysta där i skogen.

Jag har alltid haft en tro att mina berättelser och bilder, vare sig det är i böcker, broschyrer, i radion eller på reservatsskyltar kan få människor att längta till den orörda, genuina skogen. Att kunskap ger starkare upplevelser och vilja att värna det sköra. Det är därför jag älskar att berätta om natur på de sätt jag gör det.

 

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:

Om Daniel Rutschman

Uppvuxen och bofast i Jokkmokk
Det här inlägget postades i Månadens skogsvän. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.