Naturvårdspriset 2017

Att kampen om Rävdalsområdet har pågått är det nog ingen som har undgått. Inte heller vilka tre starka viljekrafter som har stått bakom striden, Vivi Eriksson, Maj Aspebo och Anita Feldenius. I väntan på Sveaskogs slutliga dom om områdets framtid vill länsförbundet i Norrbottens län ge dem lite extra kraft och mod genom att dela ut 2017 års Naturvårdspris till, som dem kallar sig, Pantertanterna. På plats under länsstämman för att ta emot priset var Maj Aspebo. Priset var Mikael Karlssons bok ”Konsten att hugga träd och ha skogen kvar” och de fick även en videohälsning av författaren själv. Prisutdelningen och hälsningen kan ni se här. Motivering och diplom finner ni nedan.

Motiveringen lyder:
”Genom deras uthålliga och kraftfulla engagemang har denna grupp, med stort mod och envishet, tagit sig an kampen mot Sveaskogs avverkningsplaner i Rävdalesområdet, Koskullskulle, Gällivare kommun. Sommaren 2017 bjöd de in projektet Forskningsresan för att, tillsammans med 50 andra volontärer, inventera det 17 hektar stora skogspartiet. De hittade ett 80-tal rödlistade arter, bland annat bombmurkla och skogsfrun och med det som grund, tillsammans med områdets kulturella värde, håller vi tummarna för att Länsstyrelsen tar ett positivt beslut och bildar ett naturreservat samt att Sveaskog tar tillbaka sin avverkningsanmälan.

Om än att inte slaget än är helt vunnet, så vill vi i Naturskyddsföreningens länsförbund visa vår uppskattning för att de har tagit strid för skogen och är fantastiska förebilder för våra medlemmar.Vi står bakom er tills segern är vunnen!”

Pantertanterna är nu en av många naturvårdspristagare genom åren, du hittar en lista här.

 

Print Friendly, PDF & Email
Senast ändrad: 2018-04-27 20:54

Kommentarer inaktiverade.