Nu är hösten här

Eller rättare sagt den kom redan i juni kan jag tycka. Enligt kalendern har det varit sommar i år också men nog har den varit väldigt försiktig i sin framtoning.

Ja vare sig vi vill eller inte så har nu september kommit. Vi går mot mörkare tider och vi kan i alla fall ägna några stunder åt att försöka plocka fram godbitarna från sommarmånaderna som gått.

Under sommaren har det pågått en hel del aktiviteter i länet, vi har varit med och genomfört Forskningsresan. Erfarenheter och kunskap har bytts och stärkts. Vi hade äran att få en massa kunniga människor på besök i Norrbotten under en vecka 24-30 juli. Projektet genomfördes som ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen Norrbotten och organisationen Skydda skogen. Många deltog och resultatet blev mycket bra.

Förutom Forskningsresan har också Norrbotten deltagit i projektet Kraftsamling för naturskogar. Där har föreningarna i nordvästra Sverige gått ihop och genomfört inventeringar av skog med grund i den ”paus” som Skogsstyrelsen tog vad gäller inventeringar av nyckelbiotoper.

Under tiden som debatten om nyckelbiotoper i nordvästra Sverige stormat vidare så bedömde Naturskyddsföreningen att det fanns en uppenbar risk att oupptäckta nyckelbiotoper skulle avverkas. Detta kunde vi inte acceptera och därför kraftsamlade länsförbunden i Jämtland, Dalarna, Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland. Vi har med den insatsen att tillsammans med engagerade och duktiga medlemmar och icke medlemmar inventerat skog i dessa län. Resultatet blev mycket storartat. Totalt sett har det inventeras ca 250-300 mantimmar under sommaren. Vi har samlat på oss en stor mängd data som just nu bearbetas och dessutom lyckats locka ett flertal nya medlemmar. Fina skogsområden har vi också hittat. Det känns gott för framtiden. Resultaten bearbetas som sagt i skrivande stund och kommer att presenteras både internt i föreningen och externt för berörda parter. Mycket bra jobbat.

Vi har mycket annat på gång nu under hösten, vi har påbörjat planeringen av kommande Framtidsvecka 2018 som nu har namnet ”Framtidsfestivalen – för ett hållbart Norrbotten. Håll ögonen öppna för det kommer frågor till lokalkretsar om hur ni kan bidra till ett bra arrangemang. Det kommer att bli jättebra, som sagt mer info kommer inom kort.

Jag vill också flagga för en utbildning som kan vara av värde att titta närmare på. Vi kör en styrelseutbildning för förtroendevalda, tillsammans med Studiefrämjandet. Ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om hur styrelsearbete går till. Utbildningen går av stapeln i Luleå den 11-12 november. En liten uppmaning att gå in och anmäla er.

26 nov får vi besök från Riks där vi ska titta lite närmare på de VRL-dokument som för närvarande arbetas med på Riks. Det är en viktig process där vi har stor möjlighet att påverka innehållet i Naturskyddsföreningens arbete 2018-2022. Kom gärna med inspel till styrelsen om ni har synpunkter på vad som bör fokuseras på de kommande åren. Vid samma tillfälle ska vi även diskutera lite frågor som rör valet 2018. Hur kan Naturskyddsföreningen påverka politiken mot ett hållbart samhälle är väl en av frågorna som kommer att dryftas.

Länsförbundets styrelse har också haft det första mötet efter sommaren. Det genomförde vi Jokkmokk helgen 9-10 sept. Under lördagen passade vi på att träffa lokalkretsen i Jokkmokk. Det var otroligt givande att få höra mer om vad man arbetar med ute i länet, inte minst också få träffa och prata med så engagerade och kunniga människor. Söndagen tillbringade vi ute, trots det idoga regnandet. Jag vill därför rikta ett extra stort tack får vi rikta till eldsjälen Lars-Ture Lindholm med sin underbara fru Märith som med stor gästfrihet och värme bjöd oss till deras vackra Berghem, precis under Jarre. Söndagen bjöd på många skratt, god vänskap och massor av inspiration i en underbar gammelskog under Jarres topp. Det gav kraft att kämpa vidare.

Jag hoppas på en fortsatt skön höst, den kommer att innehålla mycket och bli ganska hektisk men jag är full av framtidstro. Tillsammans kan vi och tillsammans är vi starka.

Stig Sörlin
Ordf

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Framtiden, Inspirationshelg, Jokkmokk, Länsförbundet, Okategoriserade, Ordförande har ordet, Skog. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.