Hjälp till och rapportera invasiva arter!


Norrbotten har ett gynnsamt läge när det gäller invasiva främmande arter/IAS, jämfört med andra län i Sverige. På grund av vårt nordliga läge och klimat har vi inte fått in så många IAS till länet. Än… Med den pågående klimatförändringen kan vi förvänta oss att fler IAS kommer att knacka på vår dörr i framtiden.

I dagsläget har vi sju växt- och djurarter i länet som ska bekämpas enligt EU, samt ett antal andra IAS som också påverkar eller kommer att påverka den biologiska mångfalden kraftigt om de inte bekämpas.

Kunskapen om var arterna finns i länet är i dagsläget bristfällig, om man granskar Artportalen dit fynd rapporteras digitalt. Vi vet dock att det finns många fler lokaler för de flesta av arterna än vad som syns där. Har vi inte kunskap om var arterna finns så kan vi inte bekämpa dem.

Länsstyrelsen hoppas därför att alla ni som är ute i skog och mark och hittar en invasiv främmande art rapporterar in detta!

I första hand ska du rapportera fynden till:

www.invasivaarter.nu

Fynd som rapporteras här kommer att hamna i Artportalen efter verifiering av Artdatabanken om det behövs. Här behöver du lägga in ett foto av artfyndet också.

I andra hand, om du inte har möjlighet att själv lägga in fynden där, kan du skicka uppgifter om fyndet till Länsstyrelsen:

invasivaarter.norrbotten@lansstyrelsen.se

De arter som Länsstyrelsen önskar få in så många fynduppgifter som möjligt av är dels de arter som ska bekämpas enligt EU:

– Jättebalsamin

– Jätteloka och Tromsöloka

– Smal vattenpest

– Bisam

– Ullhandskrabba

– Mårdhund, rapporteras direkt till Jägareförbundets tipstelefon: 070–3399326

Dessutom finns det några invasiva främmande arter som inte är med på EU:s lista men som vi också behöver få mer kunskap om var de finns i länet:

– Blomsterlupin

– Sandlupin

– Vresros

– Vanlig vattenpest

Har ni frågor kring detta så är det bara att höra av er till oss som är kontaktpersoner på Länsstyrelsen för IAS:

Lena Bondestad, 010-225 52 48, lena.bondestad@lansstyrelsen.se
Sara Byrsten, 010-225 56 91 sara.byrsten@lansstyrelsen.se

 

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.