Se katastrofen – stoppa atomkraften!

En av historiens värsta atomkraftolyckor har inträffat i Fukushima i Japan, som en följd av tsunamin som utlöstes av ett kraftigt jordskalv. Människor och miljö i omgivningen drabbas av radioaktiv strålning som kan orsaka cancer, ärftliga skador och missbildningar hos foster. Vid höga doser kan akut strålsjuka inträffa. De boende i närområdet har evakuerats.

Reaktorerna har inte förstörts av sprickor från jordskalvet, som man kunde tro. Kärnkraftskatastrofen utlöstes helt enkelt av att reaktorernas kylsystem slutade fungera då elförsörjningen bröts! Det behövs varken tsunami eller jordskalv för att en liknande katastrof ska inträffa i Sverige, Finland eller något annat europeiskt land. Det räcker alltså med ett strömavbrott som inte kan åtgärdas, om kylsystemet slås ut och en reaktor överhettas.

Denna händelse gör inget intryck på Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht. Efter katastrofen, i NSD onsdag 16 mars 2011 uttrycker han sin trygghet med kärnkraft i Norden. Sysselsättning och behovet av ny energi väger tyngre än miljöaspekterna för honom. Ständigt i proper kostym håller han fast vid sitt tidigare uttalade stöd för ett kärnkraftverk i finska Simo, bara några mil från den svenska gränsen.

Atom-Bucht borde fara till Fukushima. Han brukar ha ett vätat finger upplyft för att känna hur valvinden blåser när det gäller lokala frågor. Med sitt vätade finger skulle han kunna krypa in under spillrorna av det havererade kärnkraftverket för att göra en undersökning. Fingret kanske kan säga honom något om radioaktiviteten och riskerna med den. Om han sedan kommer hem kanske han skulle göra en ny bedömning om etableringen av ett kärnkraftverk i Simo.

Den 2 april anordnas en demonstration mot planerna på ett atomkraftverk i Simo på stranden av Bottenviken. Man bedömer att det finns en god möjlighet att få fram budskapet just innan det finska riksdagsvalet den 17 april. Man samlas på Kemi stadhus parkeringsplats kl 11.30, och demonstrationen startar kl 12.00
Alla ni som kan, åk och demonstrera mot en radioaktiv framtid den 2 april i Kemi!

http://www.norrbotten.snf.se/wordpress/?p=1222

Lars Andersson, ordförande Naturskyddsföreningen i Norrbottens län

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Atomkraft, Finland, Krönika, Ordförande har ordet. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.