Slutrapport – Ängsskötsel och slåtter i Norrbottens län

Från slåttern i Aktse 2018. Klicka på bilden för fler bilder.

Slutrapport från Ängsskötsel och slåtter i Norrbottens län

Det härliga projektet ”Ängsskötsel och slåtter i Norrbottens län” är nu slutfört. Många mil i länet med tåg och bil har det blivit under det senaste året, och många möten med inspirerande och engagerande människor. Jag har mött ett stort och varmt gensvar vid mina föredrag i kretsarna, där jag har fått sprida inspiration och kunskaper kring ängens betydelse i landskapet.
Min önskan att lyfta fram naturkänslan har hela tiden varit stark. Jag har velat bjuda kretsarna på en trivsam stund, med fika och föredrag, en möjlighet att samlas och må gott tillsammans. Jag har valt att betona allt vi kan göra för ängen, och har undvikit ordet ”hot”.
De som lyssnat på mina föredrag har fått varsin värva-blankett med uppmaningen att stärka kretsen genom att värva en ny medlem, eller själv bli medlem. Hur många som verkligen värvats vet jag tyvärr inte, men mer än 150 blanketter har delats ut.
Studiefrämjandet har hjälpt mej inför föredrag och sammankomster, och har även hjälpt till inför den kurs i lie-teknik som arrangerades i projektet. Förvånansvärt få anmälde sig till denna kurs, tyvärr. Åtta entusiaster blev drillade under en hel dag i säker hantering av lien, och i konsten att hålla lien skarp och därmed effektiv att arbeta med. Vår kursledare lärde ut slipning med handhållen rondellslipmaskin, vilket ger en möjlighet att hela tiden se exakt vad man gör.
En Facebook-grupp startades efter ett av mina föredrag, av en engagerad medlem. Gruppen är öppen för alla intresserade. Frågor, foton, fakta, inbjudningar till deltagande i slåtter och liknande utbyts i den gruppen. Gruppen heter ”Ängar och betesmarker i Norrbottens län”.
Natursnoksledarna i länet har fått inbjudan att besöka utvalda ängar som en aktivitet i en fin miljö, men på grund av skaderisken har jag inte drivit på för att barn ska delta på själva slåttern och hantera liar. (Det kan självklart gå mycket bra om man är försiktig och barnen inte alltför små.)
Särskilt gläder jag mig åt nytillskottet kring den årligen återkommande fjällslåttern på föreningens fjällhemman Aktse. Den tidigare sammanhållande, Lars Thomsen i Jokkmokk, flaggade under våren 2017 att han ville bli avlöst, och länsförbundet ville då gärna hitta en lösning som kunde bli långsiktigt hållbar. Nu finns en ny ansvarig person, Marcus Lidström, stöttad av en grupp engagerade. Inom ramen för projektet har även en begagnad slåtterbalk köpts in. Inköpet möjliggjordes eftersom vi lyckades hitta en kursledare till kursen i lieteknik, som krävde mycket lägre ersättning än budgeterat.
I år lockade Aktse-slåttern sjutton deltagare, som delade fina dagar i fjällmiljön. Med ett gäng i den storleken går slåttern lätt. Ett annat år kan slåtterbalken bli ett ovärderligt stöd.
Projektets genomförande i korthet:
• besök hos 10 av länets 12 kretsar, med föredrag om ängen och bjud-fika
• föredrag på länsförbundets årsstämma 2017
• en kurs i praktisk lieteknik
• ett studiematerial avsett för teoretiska studier kring ängen finns nu hos Studiefrämjandet
• stöd till ny grupp kring den årliga fjällslåttern på föreningens fjällhemman Aktse, som 2018 fick en ny sammanhållande ansvarig
• deltagande i slåttern på Aktse
• inköp av en slåtterbalk till föreningens fjällhemman Aktse, som stöd för kommande års slåtter

Karin Fallén

Mer info:
Slutrapport Ängsskötsel och slåtter i Norrbottens län som pdf-fil
Aktse vid porten till Sarek
Facebook-grupp ”Ängar och betesmarker i Norrbotten”
Bilder från slåtter sommaren 2018

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Aktse, Ängar, Biologisk mångfald, Botanik, Fjällen, Fjärilar, Länsförbundet, Piteå, Slåtter. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.