Fältbiologerna – Sveaskog motverkar miljömålen

Fältbiologernas rapport sommaren 2018

Fältbiologernas skogsnätverk har besökt Sveaskogs marker i Jokkmokks och Arjeplogs kommuner. Granskningen visar att flera områden helt saknar skydd trots förekomsten av många rödlistade arter.

– Genom sin verksamhet bidrar statliga Sveaskog till utrotningen av arter och motverkar miljömålen Levande skogar och Ett rikt växt- och djurliv ”, säger juriststudenten och fältbiologen Lovisa Helmius.

Fältbiologerna presenterar i sin rapport en kravlista på hur de vill att Sveaskog ska förändras. Denna lista innefattar ett slopat avkastningskrav och att bolaget får ett särskilt beslutat samhällsuppdrag kopplat till miljömålen.

– Vår kravlista handlar om att synen på vårt gemensamma bolag Sveaskog måste gå från att ses som en inkomstkälla för staten till att ses som en tillgång för att vi ska kunna klara våra miljömål”, säger miljövetarstudenten och fältbiologen Tove Lönneborg.

Dessutom vill Fältbiologerna att Sveaskogs områden med höga naturvärden skyddas och att områden med låga naturvärden ska användas som ersättningsmark till markägare med höga naturvärden.

– Att skydda de områden vi granskat i rapporten får inte ske på bekostnad av andra skogar med höga naturvärden. Det vi menar är inte att Sveaskog gjort felprioriteringar över vilka områden som skyddas utan att för lite skog avsätts för naturvård. Därför kräver vi att bolagets ägardirektiv ändras.”, säger biologen Isak Vahlström som är organisatör för Fältbiologernas skogsnätverk.

En aktion mot Sveaskog kommer att hållas utanför Sveaskogs huvudkontor vid Norra Bantorget på söndag den 10 mars från kl. 12:00.

Fältbiologerna är Sveriges största natur- och miljöorganisation för unga. Sedan 1947 har organisationen engagerat tusentals barn och unga mellan 6 till 25 år till att uppleva, skydda och kämpa för klimat och natur. www.faltbiologerna.se

Du hittar rapporten här och fler bilder här.
Läs mer om aktionen den 10 mars 2019 på Facebook

Kontakt och ytterligare information:
Isak Vahlström
isak.vahlstrom@gmail.com
0738052848

Sigrid Edholm
sigrid.edholm@gmail.com

Pressansvarig:
Kommunikation- och medlemssamordnare
Lisa Forsberg
070-387 01 27
lisa.forsberg@faltbiologerna.se

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Arjeplog, Biologisk mångfald, Fältbiologerna, Jokkmokk, Skog, Sveaskog. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.