Forskningsresan i Naturvårdens utmarker 29 juli – 3 augusti 2014

Hoppas att du kommer – i år far vi till Arvidsjaurs kommun!

forskres

Forskningsresan innebär att deltagarna tillsammans besöker skogar med höga naturvärden. Vi inventerar genom att leta mossor, lavar, svampar, kärlväxter, insekter och fåglar. Vi dokumenterar arterna och ser på biotopen som helhet och dess naturvärden. Det finns artfattiga skogar med höga naturvärden. Det primära syftet med Forskningsresan är att rädda skogar, det är viktigt att finna och inventera de unika skogsmiljöer som återstår. För Forskningsresan är det också mycket viktigt att veckan fungerar som en kurs för att lära ut hur man bedömer naturvärden och hur man finner och skiljer på arter. Vi diskuterar och tar lärdom av varandra Vi både när och njuter av möjligheten att träffa likasinnade.

Anmälan görs endast till
forskningsresan2014@gmail.com
Anmälan senast 1 juni

De som är med i Forskningsresan är artexperter, biologer, erfarna skogsinventerare och lika viktiga är nybörjare, samt fotografer och konstnärer. Det gemensamma vi har är att vi alla vill rädda värdefull skogsmark. Forskningsresans upplägg: under dagarna är man ute i skogen i mindre grupper. En del av de erfarna inventerarna går iväg på egen hand, för att i snabbare takt beta av områden. Medan andra av de erfarna inventerarna går med i de blandade grupperna. Detta för att utlärning verkligen ska ske till alla som vill, samt att inventeringen av de skogar vi vill hinna med under veckan också ska ske.

Forskningsresan är inne på sitt 22 år och den har gjort sig känd som ett varmt socialt klimat där skratt och prat blandas med allvar, diskussion och arbete. Det gör ont när man ser en förstörd skog, denna känsla finns hos oss alla och ilskan över vad som pågår med Sveriges skogar. Om kvällarna träffas vi för middag, därefter art-rapportering, samt föreläsningar och samtal. Föreläsningar kan vara om ny forskning, skogspolitik, en specifik art, om hur man kan jobba vidare för att skydda viktiga biotoper från avverkning och annan exploatering. Vi vill även ge plats åt skönhetsupplevelsen och dela detta oss emellan, det underbara i att vistas i en äkta skog. Deltagarna kommer från hela Sverige och man brukar ha ett deltagarantal mellan 50-60 personer. De flesta deltar hela veckan men det går bra att komma någon dag. Forskningsresan i Naturvårdens utmarker startades av botanikern Anders Delin. Sedan dess har Forskningsresan genom åren arrangerats på många ställen runtom i Norrland.

låskg

När? 29 – 3 aug tisdag-söndag
Var? Vi utgår från Glommersträsk i Arvidsjaurs kommun.
http://www.glommerstrask.dinstudio.se/news_1.html
http://www.glommerstrask.dinstudio.se/empty_11.html
Hur? Vi äter, sover och forskar i skolan i Glommersträsk. Sporthallen står till förfogande för duschar samt om man har kläder man vill hänga upp på tork. Frukosten dukas upp på morgonen. Man får lunch med sig ut i skogen. Du behöver ta med dig termos, matlåda och bestick. Middagen blir catering till skolan.Vi sover i sovsalar. Liggunderlag och sovsäck behöver du ta med själv. Vill man ha en tältsäng så kostar det 500 kr. Vill man sova ensam eller dela med några personer så finns det ett begränsat antal klassrum i skolan som man kan boka men de räcker inte åt att alla.
Pris: 500 kr person för mat och logi. (Om du inte vill ha en säng, då är det 500 kr extra.)
I anmälan vill vi ha: Namn, telefon, adress.
Är du nybörjare, erfaren, artkunnig?
Kommer du med bil och kan använda den under veckan ut i skogen, milersättning ges.
Specialkost, samt om du vill ha vegetariskt, äter fisk men inte kött.
Hur du väljer att sova.

Anmälan görs endast till
forskningsresan2014@gmail.com
Anmälan senast 1 juni

Vänliga skogshälsningar

Värdar för Forskningsresan 2014 Arvidsjaur/Arjeplogkretsens –
kontaktperson: Maria Isaksson 070-27 28 337 maria_isaksson@arvidsjaurnet.se

Samordnare för bla arbetet med anmälningar: Kasplina Berggren 070-14 80 561
forskningsresan2014@gmail.com


Välkommen att ta plats!
Har du en föreläsning du vill bjuda på? Har du art- skogslitteratur eller annat du vill sälja?
Har du konst du vill visa? Har du annat som du tycker skulle passa?


 

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Botanik, Skog, Skogsnätverket. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.