Gott nytt 2016 för naturen i Norrbotten & världen

norrbotten-paris

Vi önskar nu varandra ett gott nytt år. Det är enkelt, kräver inga åtaganden, bara ett gott och fridfullt sinne – alla vill väl. Några av oss ger också nyårslöften, antingen till oss själva eller offentligt. Varken önskningar eller löften har vi ingen fullständig makt över, det är bara nuet som är här och nu vi verkligen kan leva i.

Att blicka bakåt är enkelt, historien finns där, en spegling av våra minnen. Här några av mina egna minnen från det gångna året som jag gärna delar med mig.
En mycket givande föreläsning med Olle Holmstrand, en av landets främsta inom sitt område – urangruvor och uranbrytning och hur vi stoppar dem. Du hittar föreläsningen här.
En lycklig Pär Holmgren som under Framtidsveckan 2015 för första gången provade en velomobil på gågatan i Boden. Se intervjun med honom här.
En underbar vecka i skogen i Rompas med finska och svenska naturskyddare. En bild av hela gänget hittar du här.
Två dagar i centrala Stockholm i Klimathuset som Naturskyddsföreningen gjort om Kulturhuset till. De två dagarna hittar du här.
Glädje över att Mats Karström och Gösta Eriksson fick sina miljöpris. Du kan se något av dem här.
Mitt mest uppmärksammade personliga minne under året lär nog ha varit något som många uppfattar som oerhört krävande, nämligen cyklingen med velomobil till klimatmötet i Paris. Om ni bara skulle veta hur enkelt och lätt det var!
Före resan skrevs det om det här. Själv skrev jag om det i min blogg under resan, den hittar du här. Efter resan gjordes en radiointervju, den hittar du här.

Önskelistor för det nya året kan man ju göra hur långa som helst. Men här några punkter som känns som viktiga för Norrbotten och Naturskyddsföreningen.
• Under året hoppas jag att vi kommer att få se många fler nya medlemmar som tillsammans i aktiva kretsar blir en kraft som förändrar Norrbotten i riktning mot ett hållbart samhälle.
• Under året hoppas jag också att den sista vita fläcken på Norrbottenskartan, Älvsbyn åter kommer igång med sin verksamhet.
• Jag önskar att vi får ett stort antal deltagare på den stora klimatutbildningssatsningen och att den i sin tur ger många lokala utbildningar som påverkar.
• Jag önskar att ett stort antal norrbottniska företag och politiker tydligt markerar sin vilja att lämna fossilenergin bakom sig och satsar på 100% förnybart.
• Som en högst personlig förhoppning har jag dessutom att vi i Norrbotten under året kommer att byta ut ca 10.000 av våra fossilbilar mot icke-fossildrivna. Då hinner vi fram till 2030 (15 år kvar) byta ut Norrbottens ca 140.000 bilar från fossildrift till hållbara alternativ. Ja, kanske önskar jag mest av allt att antalet velomobiler ökar från dagens tre (3) till en mycket högre siffra.

Nyårslöftet som jag själv kan bjuda på är att jag under kommande året ska ge järnet för att göra mitt bästa för att bidra till att kunna skriva en ännu bättre återblick i slutet av året.

Nu kör vi, 2016 är ännu inte påbörjade, men kommer att vara det viktigaste och nyaste året vi har. Fyll det med hållbarhet och hopp!

Varma nyårshälsningar från Polcirkelbyn Juoksengi

Urpo Taskinen
koordinator för Naturskyddsföreningen i Norrbottens län
070-629 58 02

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Älvsbyn, Arjeplog, Arvidsjaur, Biologisk mångfald, Boden, Demokrati, Förnyelsebar energi, Gällivare, Gränser för tillväxt, Haparanda, Hela Sverige ska leva, Jokkmokk, Jordbruk, Kalix, Kärnkraft, Kiruna, Klimat, Klimatutbildningar, Länsförbundet, Luleå, Miljögifter, Natursnokar, Överkalix, Övertorneå, Pajala, Piteå, Planetens gränser, Skog, Studiefrämjandet, Velomobil. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.