Hav och vattengruppens kick off

Den 3 juni hade Hav och vattengruppen i Norrbottens län sin första träff, i samarbete med Studiefrämjandet Norrbotten. Målet var att inspireras av våra gäster och varandra och vilken fantastisk dag det blev!

Vi började dagen med att gemensamt åka ut Vitåskolan där vi välkomnades av Olle Andersson och Tommy Sjölund som tog oss ut till flodpärlmusslans bäck. Musslan som är en rödlistad art och direkt påverkad av skogsavverkning, jordbruk samt vattenhinder och försurningar. Hittar man flodpärlmusslan vet man med säkerhet att vattnet är rent och de ekologiska samspelen mellan arter existerar ostört. Efter exkursionen stannade vi till i skogen och åt lunch tillsammans och fick chansen att ställa frågor till Tommy och Olle.

Sedan fortsatte vi dagen inomhus i IOGT-NTOs lokaler i Luleå där Hanna Sallén Lennarthson och Amanda Nylund från Havsnätverket Väst inspirerade med deras engagemang. Vi fick bland annat tips på hur vi enkelt kan göra mycket, hur ett nätverk fungerar, vad deras roll i föreningen är och hur de har jobbat hittills. Mycket inspirerande och vi ser fram emot att få konkretisera deras tips, råd och erfarenheter i vårt eget framtida arbete!

Efter en fikapaus tog Mia Svedäng vid och berättade om det nystartade projektet Viva Vatten som vill uppmärksamma vattenmiljöfrågor i badvikar, sjöar och vattendrag. Mia berättade om olika lokala, småskaliga åtgärder för att förbättra vattenmiljön och öka den biologiska mångfalden. Vi fick med oss många handfasta och konkreta förslag och instruktioner på hur vi kan arbeta inom gruppen och vilka insatser vi kan göra.

Amanda och Hanna tog sedan över igen med en workshop för att få fram konkreta förslag på vad vi i gruppen ska arbeta med. Johanna och Sanna, ansvariga för Hav och Vattengruppen i Norrbottens län, följde upp med en workshop som fokuserade på den individuella nivån i gruppen -vilka är vi, vad vill vi jobba med och vad är våra kompetenser? Det visade sig vara en helt fantastiskt kompetent och driven grupp som är taggade för att sätta igång. Så fyllda med inspiration, kunskap och glädje sa vi på återseende efter sommaren. Så spännande!

Vill ni hålla er uppdaterade om gruppens arbete kan ni följa oss på Facebook.

Kontaktpersoner:
Johanna Nilsson, sjm.nilsson@gmail.com, 070-5639866
Henrik Hansson, henrik.hansson@hotmail.se, 073-8046053

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Hav, Vatten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.