Länsstämmohelg i Jokkmokk 22-24 april 2016

IMG_9217
Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande gillar Norrbotten. Träffa henne och andra medlemmar på länsstämmohelgen i Jokkmokk.  Foto Urpo Taskinen.

Uppdateringar vad gäller program, boende, resor och betalning.


Länsstämmohelgen 2016 blir i Jokkmokk och med tema om gröna jobb – vad naturen betyder och ger.
Jokkmokkskretsen har gjort en stämmohelg som illustrerar vad vi tillsammans gör, kan göra och vilken betydelse och nytta arbetet vi lägger i Naturskyddsföreningen har för oss själva och andra.
Arrangemanget på fredag och lördag är i samverkan med Studiefrämjandet i Norrbotten.

Plats: Ája, vid Ájtte – Svenskt fjäll och samemuseum i Jokkmokk. Nordvästra hörnet av byggnaderna. Lokalen heter Sparbankssalen.

anmal_till_lansstammohelg_2016
Anmäl dig nu!

Program  (preliminärt)

Fredag 22 april 
16.00-18.00 Ája öppet för eftermiddags/kvällsfika. Registrering
19.00-20.30 Fågelutflykt med profiler från Jokkmokkstrakterna
20.00-22.00 Kvällsfika, öppen eld i logen, musik, samtal och umgänge på Hembygdsgården. Små aktiviteter. Tag med instrument, bok, bild och eller röst

Lördag 23 april  – heldag i Jokkmokk 
09.00 Dagen öppnas med några få kloka och inspirerande ord från Jokkmokk
09.10-09.30 Tre på en timme – del 1: Naturen är en nettoresurs för oss. Om naturens betydelse för företagande i Jokkmokksområdet. Ulf Hägglund från lokala näringslivsbolaget Strukturum AB medverkar.
09.30-11.45 Jokkmokk i världen – tre generationers arbete. Föreläsare: Lars-Ture Lindholm, Mats Karström, Tor Tuorda, alla från Naturskyddsföreningen i Jokkmokk. Fikapaus vid lämplig tidpunkt
11.45-12.45 Vegetarisk lunchstund – Ája. Miniutställningar
12.45-13.15 forts Jokkmokk i världen – tre generationers arbete.
13.20-14.20 Om naturens värde för slöjd, kultur, samhälle och entreprenörskap. Marianne Nutti, Sámi Duoddji, Sameslöjdstiftelsen
14.20-14.40 Tre på en timme – del 2: Varför det kan vara som det är. Om ansvar och juridisk verklighet i kommuner samt en fråga till riks om horisontella mineralmål. BoAnders Arvidsson Naturskyddsföreningen i Jokkmokk
14.40-15.10 Fruktstundförfriskningar och fika. Miniutställningar
15.10-15.30 Tre på en timme – del 3Mångfald – natur, handel, människor och äkta historia. Ájtte museum som generator. Kjell-Åke Aronsson, museichef
15.30-16.30 Hemlig gäst – erfarenheter av och samtal om naturen som handfast grund för besöksnäring, samisk tillvaro, entreprenörskap, arbetsgivare och livsmiljö i norr
16.30-17.30 Om nyttan med Naturskyddsföreningen för oss här i norr. Johanna Sandahl, ordförande i riksföreningen, summerar, reflekterar och kopplar dagen vi haft tillsammans till vad som är aktuellt på riksplanet.
18.00-19.30 Vegetarisk middagsstund – Ája. Miniutställningar
19.30-20.15 Jokkmokks Världsmusikorkester – låtar att tänka och dansa till
20.30-00.00 Får vi något gjort för vårt eget och naturens bästa? – självmodererat samtal och filmvisning. Tor Tuorda visar två korta filmer för att stimulera våra tankar. Frukt och dricka finns. Fri musik i hörn och korridorer

Söndag 24 april  
09.00-09.15 Välkomsttal och hälsningar, trivselskapande insatser
09.15-12.00 Länsstämma – länsförbundet. Fikapaus vid lämplig tidpunkt.
12.00-13.00 Vegetarisk lunchstund– Ája
13.00-15.00 Länsstämma fortsätter
Efter lunch möjlighet till guidad rundvandring på Ájtte museum. Anmälan. Kostnad 100 kr per person

Barnaktiviteter
Program kommer. Exempel: Öppen scen på Hembygdsgården! Öppen eld i skogen. Tävling och annat kul. Vid oväder finns lokalen i Ája, korridoren. Innemys. Helikoptern på Ájtte under lördagen.

Logi – alla bokar sitt eget boende
Jokkmokks Hembygdsförening erbjuder enkel massförläggning/övernattning på golv i logarna på Hembygdsgården: ca 5 minuter till fots från konferenslokalen Ája. Logarna har inga sängar men är uppvärmda med elvärme. En av dem har öppen spis (mysfaktor & värme).
OBS! Man ligger på trägolv. Det innebär att du själv måste ta med dig eget liggunderlag/madrass/renskinn och egen sovsäck. En varm sovsäck är att föredra även om det inte är kallt. Utedass gäller. Hitta din plats på fredag kväll!
Lördag och söndag morgon finns möjlighet till dusch och bastu i badhuset just intill Ájtte. Önskar du denna logi markerar du det i anmälan.

För övrig logi hänvisas till
Skabram Stugby
STF vandrarhem i Jokkmokk
Hotel Jokkmokk
Hotell Akerlund
□ Det går även att kontakta Jokkmokks turistbyrå för mer information.

Resor
Buss rekommenderas för de flesta! Tiderna passar mycket bra för orter som Kiruna, Gällivare, Arvidsjaur, Piteå, Luleå. Något sämre för Kalix och Haparanda. Kolla detaljer via Länstrafiken, http://ltnbd.se/
Kommer du med bil så är ersättningen 18:50 kr/mil. Det förutsätter samåkning!
Parkeringar finns. Ställ bilen utanför lokalen eller efter norra sidan av Åsgatan. Platser finns även mellan Samernas Utbildningscentrum och högstadieskolan där även badhuset finns.
Reseräkningsblankett finns att ladda ner under kassörens namn här.

Deltagaravgift & betalning
Vuxen 300 kr. Ungdom 13-18 år 200 kr. Barn gratis.
I priset ingår program, mat, logi om du väljer masslogi och resor.
Betalning i samband med att du får bekräftelse på deltagandet.
Deltagande enbart på länsstämman på söndag kostar ingenting.
Betalning till Naturskyddsföreningen i Norrbottens län bankgiro nr 278-1730. Märk betalningen med ditt namn och “Länsstämma 2016”.

Uttal
I samiskan stavas vokalen a på två sätt. Ett á uttalas som svenska hatt och ett a uttalas som svenska hat. Det betyder att Ája uttalas med ett ljus a följt av ett mörkt. Ájtte inleds med ett ljust a. Dessutom finns ett litet knappt hörbart e efter j i Ájtte, liksom en liten paus. Samiska har betoning på första stavelsen i ord.

Miniutställningar
Natursnokarna. Långa skidor från Jokkmokk. Fina fåglar från Jokkmokk. Glassiga glas från Jokkmokk.

Information och anmälan
Har du frågor om programmet, ring eller maila BoAnders Arvidsson 070-624 65 78.
Anmälan gör du senast den 15 april 18 april helst via formuläret eller till koordinatorn.
Har du kommit på för sent att du vill vara med? Ring eller sms:a koordinatorn!

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Älvar, Älvsbyn, Arjeplog, Arktis, Arvidsjaur, Atomkraft, Biologisk mångfald, Boden, Demokrati, Film, Fjällen, Förnyelsebar energi, Gällivare, Gränser för tillväxt, Gruvor, Haparanda, Jokkmokk, Jordbruk, Kalix, Kärnkraft, Kemikalier, Kiruna, Klimat, Kretsar, Länsförbundet, Luleå, Miljögifter, Natursnokar, Naturvårdspris, Omställning, Överkalix, Övertorneå, Pajala, Piteå, Planetens gränser, Rovdjur, Skog, Studiefrämjandet, Vindkraft. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.