Månadens skogsvän – Göran Öhman

Månadens skogsvän är Göran Öhman i Luleå, en av de politiker som skrivit under appellen ”Länge leve Norrbottens skogar”. I maj 2010 fick Göran Öhman för Luleå kommuns räkning ta emot ett diplom från Naturskyddsföreningen i och med bildandet av det kommunala reservatet Ormberget-Hertsölandet.


Göran Öhman (mitten)

Vem är du?

Jag är tvåbarnsfar till vuxna barn och nygift efter att fått ja på mitt frieri vid en skogsdunge i Västerbottensskogarna. Jag jobbar sedan 15 år med att försöka implementera hållbar utveckling i Luleå kommuns skolor. Är Miljönämndens (socialdemokrat) ordförande i Luleå, 50 % politiker. Har ett förflutet som skogstekniker och skogsarbetare.

Vad betyder skogen för dig?

Skogen i våra hjärtan är ett begrepp som stämmer väl in på mig och har varit så sedan barnsben. För mig är skog utan påverkan av skogsbruket en av de mest stärkande platser när krafterna börjar ta slut. Att kämpa sig genom mark och buskvegetation för att hitta en glänta att dricka sitt kaffe bland barr och löv är en lycka som tyvärr allt för sällan får upplevas. I blandskog med många träslag och buskar och ris känner man att mångfalden är det som ger styrka och trygghet. Tyvärr är inte samhället präglat av den mångfalden som ger alla individer en plats och ett värde i vår kanske monokulturliknade samhällsutveckling, därav mitt politiska engagemang.

Jag har haft förmånen att besöka olika skogar i många länder men blir aldrig så påverkad som när man kommer till några av favoritskogarna i mitt eget län. Nyligen var jag i Frankrike och såg där otrolig vackra naturmiljöer med åkrar, berg, älvar och skogar. Skönheten i alla dessa olika naturmiljöer påverkade mig och min hustru, men grumlades av skyltar med ”PRIVAT” vilket gör att stora delar är stängda miljöer, likaså även i Tyskland. Det är då man förstår och känner att vi måste värna om vår allemansrätt och möjlighet att nyttja vår natur som den kraftkälla den är.

Mitt hopp om en god utveckling av vår natur med allt vad det innebär står till stor del till våra barn och unga som kan vara med och motverka krafter som ser skogen som en tillfällig källa till profit utan långsiktigt brukande både ekonomiskt och rekreation för människor men framför allt en plats för biologisk mångfald.

Krama ett träd då och då, fråga hur det mår och vad framtiden har att erbjuda. Svaren kommer om man bara ger sig tid att lyssna och tänka.

Med en önskan om en fin höst till er alla som orkat läsa till hit.

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:

Om Daniel Rutschman

Uppvuxen och bofast i Jokkmokk
Det här inlägget postades i Månadens skogsvän. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.