Månadens skogsvän – Johan Piribauer

Månadens skogsvän är sångare och låtskrivare från Arvidsjaur. Johan Piribauer ställer upp för skogen och spelar på Skogsrocken – den norrbottniska skogens egna stödgala. Ni som vill se Johan spela är hjärtligt välkomna till Storstrand i Öjebyn, lördagen den 5 mars kl 20.00.

Varför bry sig om skogen?

Jag har ett nära förhållande till skogen, då jag delvis är uppvuxen i de djupa skogarna runt Tjappsåive. Skogar som tyvärr inte är så djupa längre. Jag tycker att nerhuggningen av skogarna runt Tjappsåive ska ses som ett skolexempel på hur hänsynslös rovdrift via kalhuggning kan förstöra en hel bygd från att ha varit omgiven av trollsk John Bauer-skog. I många av mina texter återkommer jag till detta tema, bland annat i låtar som ”Guldruschen”, ”Jag kommer aldrig mer tillbaka” och inte minst i låten ”Hugg”. Det har höjts på många ögonbryn när jag i texterna jämför skogsarbete med att ”Göring gjorde också bara sitt jobb”. Jag brukar också påminna om att Lappland/Sapmi är utsatt för något som kan liknas kolonialism med den utvinning som pågår av råvaror till södra Sverige. Med dessa texter som utgångspunkt är det givet för mig att ställa upp och spela på Skogsrocken.

Johan har släppt 5 fullängds-CD sen 1995 och turnerat runt i Sverige och Norden senaste åren och medverkat i Radio och TV. Han har även turnerat i Europa och på Nya Zeeland. Johan lever på musiken sedan 10 år tillsammans med sitt engagemang i kulturföreningen Inlandskult där han arrangerar konserter. Utanför för musiken har han också närhet till skogen som aktiv orienterare. Under 10-15 år har han också varit aktiv politiker i Miljöpartiet

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:

Om Daniel Rutschman

Uppvuxen och bofast i Jokkmokk
Det här inlägget postades i Månadens skogsvän. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.