Månadens skogsvän – Kristina Enholm

Det är nu november och vintern är här. Månadens skogsvän är Kristina Enholm, som är en av de kommunpolitiker som skrivit under appellen ”Länge leve Norrbottens skogar”

 

Vem är du?
Jag heter Kristina Enholm och är  Miljöpartiet Kalix språkrör tillsammans med Kenneth Sandberg. Mitt engagemang mot miljöförstörelse har funnits länge, ända sedan min gymnasietid i Helsingfors  på 70-talet och oljekrisen 1973 då oljepriset steg med 70% och man började debattera alternativa energikällor. Jag gick med i Miljöpartiet 1995.

Varför har du skrivit på appellen ”Länge leve Norrbottens skogar”?
Jag är född i Sibbo, en kustkommun i södra Finlands enda större huvudstadsnära grönområde   (4 mil från Helsingfors) och vet hur beroende vi är av att behålla vår natur med odlingsbar jord och ett hållbart skogsbruk.
Vår besöksnäring i Norrbotten inriktar sig mycket på naturupplevelser – kalhyggen ger tyvärr en likadan naturupplevelse som ödelagda hus dvs ”härifrån har livet flytt”

Hur tycker du att vi bör använda skogen i Norrbotten?
Skogsägare skall naturligtvis få valuta för sina pengar, ”det gröna guldet” som skogen kallas i Finland. Men avverkning skall ske med försiktighet med gallring och inte med kalhyggesmetoden som förstör för ortsbor och besöksnäring. Användningsområdena är oändliga. Allting du kan göra av olja kan du göra av träd. Framställning av biodiesel av svartlut, träpellets för uppvärmning är i mitt tycke bra, däremot inte tankarna på att göra Norrbotten självförsörjande på etanoltillverkning med krav på gödsling av skog.

Vad betyder skogen för dig?
 Skogen är vårt skafferi där vi kan plocka bär och svamp inför vintern. Vintertid tar vi oss ut med skidor eller snöskoter och bara njuter av de härliga snötäckta furorna. Naturturismen ökar – Jag hade nöjet för sex  år sedan att tillsammans med  engelska och norska affärsbekanta i Kalix besöka våra turistanläggningar och det var naturen och naturupplevelserna som var det  mest fantastiska och det unika. Lyxhotellen ser likadana ut i hela världen.Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:

Om Daniel Rutschman

Uppvuxen och bofast i Jokkmokk
Det här inlägget postades i Månadens skogsvän och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.