Massiv flygkrigsövnings miljöbelastning ovälkommen

Naturskyddsföreningen i Norrbottens län tar avstånd från den miljöbelastning som främmande krigsmakters flygövningar i Norrbotten innebär.

– Vi accepterar inte den extra påverkan på natur och miljö som främmande truppers övningar medför för natur och miljö i Norrbotten. Vi motsätter oss även om svensk militär orsakar miljöfara, säger Lars Andersson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrbottens län.


Europas näst största flygkrigsövning i år genomförs nu i Norrbotten. Övningsområdet utgör nära en fjärdedel av länets yta. – Vi vet inte vilket tillskott av avgaser och luftutsläpp övningen innebär, vi vet inte vilken ammunition och övriga ämnen som kommer att spridas i naturen, vi har inga garantier för att skyddade naturområden skonas och vi vet inte hur djurlivet påverkas av bullret, säger Andersson. Från ammunition som vanligen används vid flygövningar sprids koppar, bly, zink och antimon i naturen. 65 olika stridsflyg från sex olika länder kommer att delta, med som mest 54 flygplan i luften. Ett enda JAS-plan förbrukar 2500 liter flygfotogen per timme.

Naturskyddsföreningen tar inte ställning till NATO eller annan militärallians. – Vi tar inte ställning i frågor om försvarspolitik, militära insatser eller inte, men vi måste säga ifrån när de främmande makters militärövningar drabbar naturen i Norrbotten, säger Lars Andersson. Och vi måste säga ifrån när militära styrkor tycks förberedas för en kamp om Arktis.

Bedömare kopplar de ökade militärövningarna i Barentsområdet till stormakternas växande intresse att utvinna råvarutillgångarna som blottläggs när istäcket i Arktis smälter bort. Utrikesminister Carl Bildt, tidigare knuten till ett oljebolags styrelse, nu ordförande i Arktiska rådet, markerade i ett uttalande före sommaren en ovilja att stoppa exploateringen av olja och fossilgas i Arktis.

– Det är klimatkrisen som hotar vår framtid. All kraft måste läggas på en fredlig lösning av klimatproblemet. Risken med utvinning av tillgångarna i Arktis är alldeles för stora. Att utvinna oljan från Arktis innebär ytterligare global uppvärmning, säger Kennerth Moberg i styrelsen för Naturskyddsföreningen i Norrbotten.

För info kontakta:
Lars Andersson
076 – 789 59 64
lars.andersson@naturskyddsforeningen.se

Kennerth Moberg
070 – 842 17 13
kennerth.moberg@telia.com

Här kan du ladda ner detta pressmeddelande som pdf-fil.

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Barents, Gränser för tillväxt, Klimat, Nordkalotten, Pressmeddelanden. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.