Naturskyddsföreningen i demonstration mot gruva i Jokkmokk

Demonstration i Jokkmokk

För femte året i rad hölls vid Jokkmokks marknad en demonstration mot att bryta en gruva vid Kallak (Gállok) på vägen till Laponia, med nationalparker som Sarek och Padjelanta. I år deltog vi och visade med Naturskyddsföreningens banderoll vårt ställningstagande mot gruvbrytning där. Det innebär inte ett ställningstagande mot all gruvbrytning överallt, men denna gruva skulle brytas på en liten ö omgiven av Lilla Lule älvs vatten. Det är dricksvattnet för oss som bor nerströms i Lule älvdal. Gruvavfallet läggs i slamdammar, som kan drabbas av läckage och i värsta fall av dammhaveri. Kom ihåg när den jättelika gruvdammen vid Aitik höll på att brista!

Rennäringen och det samiska folkets organisationer har protesterat mot gruvbrytning utifrån hur renskötseln och den lokala samiska kulturen skulle drabbas. Även lokala naturturismföretagare har tagit ställning mot projektet.

Själva gruvan i Kallak planeras inte i något naturskyddat område och platsen har inga kända höga naturvärden, men en etablering av en gruva lägger grunden för fortsatt och expanderad gruvdrift i en trakt där en stor satsning gjorts på Sveriges största naturskyddade område, världsarvet Laponia, baserat på både natur- och kulturvärden. Denna satsning kommer att erodera om en gruvanläggning prioriteras. Precis som i Pajala är förväntningarna på vinster från gruvbrytning knuten till ambitionen att bryta upp flera gruvhål i trakten. Därför har Jokkmokk Iron Mines (dotterbolag till Beowulf Mining) sökt och fått undersökningstillstånd för att leta malm i det stora Natura 2000-skyddade urskogsområdet Jelka – Rimakåbbå. Att ett så stort, ovärderligt och redan skyddat urskogsområde faktiskt kan offras för gruvbrytning gör det viktigt att protestera.

Demonstrationen hade arrangerats av Urbergsgruppen i Jokkmokk, och ett hundratal personer med olika erfarenheter och bakgrund deltog. Det var en besvikelse att Jokkmokks kommun beslutat att demonstrationen inte fick ta den vanliga vägen och synas i marknadsvimlet. Därmed inskränktes den grundlagsskyddade rätten till fri åsiktsbildning.

Moder Jord har fått nog

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Älvar, Biologisk mångfald, Demokrati, Gruvor, Jokkmokk, Kemikalier, Vatten. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.