Naturskyddsföreningen fördömer ökad rasism och våld mot samer efter Girjasdomen!

Efter domen i Högsta domstolen den 23 januari i år som bekräftar rätten för samerna i Girjas sameby att bestämma över småviltsjakt och fiske inom sitt renskötselområde har vi nåtts av ökade rapporter om hot, hat och våld i hela Sápmi. Samer har bland annat utsatts för dödshot och renar har plågats och dödats.

Vi fördömer dessa händelser av allvarlig rasism och utstuderat våld. Vi förutsätter att polisen tar händelserna på största allvar och prioriterar utredning av de misstänkta hatbrott som begåtts. 

Domen som grundar sig på urminnes hävd och påminner om Sveriges internationella åtaganden gentemot samerna innebär ett steg i rätt riktning för stärkt skydd av det samiska folkets rättigheter. Vi anser att samernas rättigheter som urfolk måste spela mycket större roll i framtida beslut som rör exploatering av resurser på samisk mark, till exempel då det gäller skogsbruk, gruvdrift, vatten- och vindkraft. 

Regeringen bör vidta åtgärder för kunskapsspridande om samers historia, rättigheter och situation idag. Vi uppmanar även den svenska staten att ratificera FN-konventionen för urfolks rättigheter, ILO 169, samt att leva upp till innebörden av FNs urfolksdeklaration i praktiken. 

Svenska Naturskyddsföreningen

Civil Rights Defenders

Naturskyddsföreningen i Norrbotten

Naturskyddsföreningen i Jokkmokk

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Civil Right Defenders, Jokkmokk, Länsförbundet, Samebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.