Nytt om det kärnkraftsfria – fortsätt samla namn!

Föreläsarna 9 mars 2019 på Kärnkraftsfritt Bottenvikens möte i Luleå. Bo Norell, Johan Wikner, Elisabeth Holmström, Linnéa Bergdahl och Lena Lagerstam.

Just nu finns många uppgifter i massmedia kring kärnkraftsfrågan både i Sverige och i Finland. I Finland är ett val förestående och finska YLE har gjort en sammanställning på svenska om hur partierna i det finska valet ställer sig. Den sammanställningen hittar du här.
I Sverige finns politiker som plötsligt visar en vurm för kärnkraften som lösning på klimatkrisen, trots att de i övrigt inte gör många knop för att lösa densamma. Naturskyddsföreningen har samlat argumenten, se de här.

Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken anordnade den 9 mars 2019 en träff i Luleå kring Bottenvikens miljö och hur det riskerar att påverkas av ett kärnkraftverk på den finska sidan. Du hittar sammanställningar från träffen längre ner.
Den 6 mars 2019 skickades uppropet om ett kärnkraftsfritt Bottenviken till Finlands riksdagspolitiker, president och regering. Det har undertecknats av ett stort antal svenska organisationer, föreningar, kommuner och politiker.
Då Finland går till val den 14 april så kommer representanter för nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken överlämna uppropet till den nya riksdagen den 21 maj vid en planerad resa till Helsingfors.
Då kommer även ett stort antal namnlistor med namnunderskrifter att överlämnas.

Samtidigt med detta kommer ansvarig minister och finska strålsäkerhetsmyndigheten (STUK) uppvaktas och uppropet att översändas med post till Finlands president.
Den 21 maj kommer även den finska internationella petitionen att överlämnas till riksdagen av representanter från flera länder. I denna uppmanas beslutsfattarna i Finland ”att ompröva alla kärnkraftsprojekt och att allvarligt överväga Miljödomstolens beslut i Sverige innan Onkalo inom en snar framtid öppnas för använt kärnbränsle. Ett land med högteknologiska färdigheter bör investera i genuint hållbara energiproduktionsmetoder, inte kärnkraft”. Petitionen har undertecknats av 162 organisationer / rörelser / sektioner/ grupper från 77 länder runt om i världen! Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken har undertecknat petitionen.

VIKTIGT att fortsätta samla namn!
Fortsätt samla namn överallt och i alla sammanhang – namninsamlingarna kommer att pågå till kärnkraftverket är stoppat!
Namnlistan på svenska hittar du här, den finns också på finska och engelska.
Här är länken till namninsamlingen som finns även till höger i sidomenyn
https://www.skrivunder.com/ja_till_karnkraftsfritt_bottenviken_och_kvarken

Nedan sammanställning av material från träffen den 9 mars.

PRESENTATION – Kärnkraftsfritt Bottenviken Lena Lagerstam Luleå 9 mars-2019

PRESENTATION – SEAmBOTH Linnea Bergdahl 9 mars 2019

PRESENTATION – Sött hav i hyfsat skick Johan Wikner 9 mars 2019

MINNESANTECKNINGAR – Vårt sköra Bottenviken Luleå 9 mars 2019

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Atomkraft, Bottenviken, Finland, Förnyelsebar energi, Hav, Kärnkraft, Kärnkraftsfritt Bottenviken, Kvarken, Luleå. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.