Sveaskogs naturvärdesinventering på Guorpaliden

Foto: Björn Mildh

Nedan följer Björn Mildhs öppna brev till Sveaskog och riksdagen den 28 februari 2018.

Bästa Anette, Jonny och Per-Olof

I programmet Naturmorgon den 20 maj 2017 försäkrade Sveaskogs skogspolitiske chef Olof Johansson som då var Sveaskogs skogschef att bolaget naturvärdesbedömer alla naturskogar innan de avverkas och att detta är en garanti för att inga gammelskogar med höga naturvärden huggs.
Ändå avverkar Sveaskog fortlöpande gamla naturskogar som håller nyckelbiotopsklass. Och än så länge har vi inte fått se en enda av Sveaskogs inventeringsrapporter. De hålls hemliga, tål ingen öppen granskning.

Uppe på Guorpaliden en mil sydost om samhället Auktsjaur i Arvidsjaurs kommun i Norrbotten växer gammal naturskog klassad som reservat. Samma naturskog växte även på Guorpalidens nordostsluttning. Men nu är det mesta av skogen på sluttningen nedanför reservatet avverkad av markägaren Sveaskog.
Bolaget har enligt Olof Johanssons löfte ovan naturvärdesinventerat skogen och klassat den som produktionsskog (PG) som sedan sågats ner (troligen vintern 2014-2015). Hygget är stort och uppdelat i flere avdelningar, sammanlagt ca 15 ha?? Man har huggit ner gammelskogsrester mellan tidigare kalavverkningar som nu är plantager. Koordinater tagna i mitten av hyggesområdet (RT 90): x 7294574; y 1671376.
Skogen var en över 200-årig flerskiktad och olikåldrig barrblandskog (samma skog som uppe på Guorpaliden), både senvuxen och brandpräglad.
Det samiska ordet GUORBA betyder område i naturen som härjats av skogsbrand. På flera av träden ses brandljud, såväl högt sittande som vid roten.
Det finns måttligt med lågor och torrakor i olika dimensioner över hela området. Många har säkert också brunnit vid den häftiga skogsbranden.
Grundvattnet är rörligt på hela sluttningen och kommer ställvis i öppen dager. På fuktig mark har träden höga socklar.
Bilderna i dokumentationen är tagna av undertecknad på Guorpaliden den 6.7.2017.

http://www.norrbotten.snf.se/wordpress/guorpaliden/

Rödlistade arter. (Steve Daurer).
Skogstrappmossa (NT)
Knottrig blåslav (NT)
Vitgryning nållav (NT)
Gammelgransskål (NT)
Skinnlav
Vitpudrad svartspik
Garnlav (NT)
Blanksvart spiklav (NT)
Nordtagging (NT)

Sveaskog har återigen avverkat gammal naturskog av nyckelbiotopsklass, trots givna löften och gjorda FSC-åtaganden.
Ni utnyttjar er självtagna rätt att vägra visa era naturvärdesbedömningar till att kunna avverka nyckelbiotoper!
En kompetent naturvärdesbedömning på Guorpaliden hade snabbt kommit fram till att skogen hade nyckelbiotopskvalitet. I stället klassades den av er avverkningsplanerare som PG och avverkades. Bolaget räknade nog med att inga certifierare hittar till utmarkerna. Men naturvårdare gör det!
Ännu en gång Sveaskog, visa oss era inventeringsrapporter! De måste tåla offentlig granskning och hålla måttet om bolaget skall vara trovärdigt.

Bästa Sveaskog och Olof Johansson: Sanningen har fortfarande betydelse. Inte bara intrycket av uppriktighet.

Jag ber bolaget om en hederlig redovisning, inte ständigt samma tröttande mantra om Sveaskogs skogsbruk, naturvård och öppenhet.

Certifieraren har uppmärksammats om Guorpaliden.

Med vänlig hälsning

Björn Mildh, ideell naturvårdare, medlem i Naturskyddsföreningen
P.S. Sveaskog har fortfarande inte gett klart besked om Brännliden. Inte heller visat sin inventeringsrapport om Melakträskliden. Dessutom ligger avverkningsanmälan fortfarande kvar på Strandberget, trots skriftligt löfte om att naturskogen där kommer att sparas.

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Arvidsjaur, Biologisk mångfald, Skog, Sveaskog. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.