Struntade i lagen och struntar i JO-kritiken

http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6985245

Norrbottens före detta landshövding, centerpartisten Per-Ola Eriksson, struntade i strandskyddslagen, och fattade beslut i strid med förvaltningslagen och regeringsformen. Naturskyddsföreningen överklagade fyra ärenden och fick rätt hos Miljööverdomstolen. Miljööverdomstolen avfärdade dåvarande landshövdingens beslut i strandskyddsärendena som ogiltiga, och nu riktar dessutom justitieombudsmannen JO allvarlig kritik mot honom. Erikssons svar på JO:s kritik är att han struntar i den. 

JO skriver att Erikssons förklaring tyder på att han helt enkelt saknat den insikt om de krav som gäller myndighetsutövning som måste förutsättas av en person i hans ställning. Han har varit oaktsam.

Under sin tid som landshövding struntade Per-Ola Eriksson inte bara i strandskyddslagen.

Han struntade i att lax och strömming från Bottniska viken innehåller det farliga giftet dioxin i sådan mängd att de inte är tillåtna att sälja som människoföda inom de stora EU-länderna. Istället uppmanade han regeringen att verka för fortsatt tillstånd för försäljning av dioxinhaltig fisk i landet, genom att behålla ett undantag i EU:s regelverk. I Frankrike blev det skandal när man sålde dioxinhaltig lax från Sverige (http://www.norrbotten.snf.se/wordpress/?p=4182  ).

Han struntade i om odling med GMO innebär ett rikstagande. På Norrbottens Hushållningssällskaps årsmöte använde sin utslagsröst för att stoppa en motion mot GMO.

Han struntade i naturvärdet hos gammelskogar, och de pågående avverkningarna av gammelskog. När uråldrig fjällnära skog i Änok vid porten till Laponia hotades av avverkning vägrade han ge skogen ett ordentligt skydd, som den kunde fått genom reservatsbildning.

Han struntade i sina sakkunniga handläggares beslutsunderlag om lämpligt antal björnar för tilldelning, och beslöt om jakt på betydligt fler björnar.

Tänk om det hade funnits skarpare regelverk till skydd för folkhälsa, värdefull natur och fauna, som inte gick att nonchalera. Och tänk om detta med avsaknad av insikt om beslutsfattande i ett tidigt skede hade uppdagats för hans uppdragsgivare.

Krönika 2013-10-15 av Lars Andersson
ordförande, Naturskyddsföreningen i Norrbottens län

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i GMO, Krönika, Miljögifter, Ordförande har ordet, Rovdjur, Skog. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.