Sveaskog byter certifieringsbolag!

 

Sveaskog, det statligt ägda skogsbolaget, har brutit mot FSC:s certifieringsregler genom sin planerade avverkning av naturskogen i Lill-Skarja, Maskaure sameby. FSC har utfärdat Major CAR till Sveaskog, den allvarligaste anmärkningen en certifierare kan dela ut. Nu har Sveaskog bytt certifierare. 

Naturskogen i Lill-Skarja inom Maskaure sameby är viktig renbetsmark. i Lill-Skarja inom Maskaure sameby är viktig renbetsmark. Den hyser också höga naturvärden, något som både Länsstyrelsen, Skogsstyrelen, och FSC har konstaterat. När naturvården har inventerat området hittades bland annat en skinnsvamp som aldrig tidigare har påträffats i Sverige. Men trots områdets höga naturvärden har Sveaskog överklagat anmärkningen och bytt certifieringsbolag. 

Notera: När en anmärkning delas ut måste, enligt FSC:s regler, åtgärder vidtas för att förhindra att felaktigheterna upprepas. Ett icke åtgärdat major CAR innebär att ett nytt certifikat inte får upprättas.

Sveaskog skriver på sin hemsida ”Sveaskogs brukar skogen på ett ansvarsfullt och lönsamt sätt, som hela tiden skapar mångfald, konkurrenskraft och ökat värde för kommande generationer. Skogarnas klimatnytta och sociala värden ska också bibehållas och förstärkas, och vi strävar efter att hela tiden utvecklas och lära oss mer, baserat på vetenskap och erfarenheter.” 

Men nu vill de alltså inte utvecklas eller lära sig mer och inte heller respektera sin certifierare! 

Läs vårt öppna brev till Sveaskog här (klicka på bilden för att förstora):

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.