Vart tog sommaren vägen

Visst älskar jag Norrbotten och allt som länet har att bjuda, men denna vår …eller vad man ska kalla det har verkligen gjort att jag fått leta i mina gömslen efter väl undanstoppade guldkorn för att hålla modet uppe.  Droppen som nästan fick bägaren att rinna över kom den första juni när sambon, på sin väg mot jobbet i Kalix, ringer och säger hysteriskt i telefon

  • Stig, det SNÖAR!!!!! Jag tror vi måste emigrera.

Mitt trädgårdsland ligger fortfarande under snötäcke och inga blommor har kommit i jorden. Värmen får vara på i Orangeriet för att inte de stackars plantorna ska frysa bort. Flugsnapparparen som för någon vecka sedan spanade in de nya holkarna jag hängde upp förra hösten har också frusit bort. Det enda som kan kännas något positivt är väl att våra små flygande och stickande vänner håller sig borta ett tag till. Nej, den här tiden på året ska det vara blåsippor, vitsippor, liljekonvalj och annat som passar i hänryckningens tid. I helgen har jag i alla fall fått leka lite vårbruk nere i Västerbotten, lördagen var så pass varm och skön att vi kunde röja på tomten och äta den första omgången underbar surströmming ute på altanen. Det kanske finns hopp ändå!

Appropå hopp, under veckan som gått har ett väldigt huvudlöst och dåligt beslut tagits av USA:s president Mr Donald Trump. USA har beslutat sig för att kliva av Parisavtalet. Man kan se det ur flera olika perspektiv, dels är det kanske lika bra, att ett land som inte tänker jobba och utvecklas tillsammans med resten av världssamfundet, att landet kliver av. Jag är ganska övertygad om att USA biter sig själva i svansen och kommer att komma på efterkälken i den utveckling som pågår inom klimatområdet med ny teknik och smarta innovationer. Det som också känns lovade är att det finns en stark opinion inom USA och även i resten av världssamfundet.

Det är fortfarande alltmer viktigt att vi på gräsrotsnivå fortsätter vår kamp och vårt engagemang för klimatet och miljön, kanske tom att vi borde ”snäppa upp” det lite.

Just i det avseendet så lägger nu länsförbundet i en växel till för att fånga upp och utveckla arbetet som påbörjades när vi genomförde Klimatutbildningen. Vi har ett antal drivna och inspirerade personer inom området som vi kommer att försöka se till att hjälpa på de sätt vi kan för att gå vidare med intentionerna som fanns under utbildningen. Vi hör snart av oss.

Vidare kommer vi att sätta högsta fart med planering och strategi inför den ”Framtidsvecka” som enligt plan ska genomföras under 2018. Efter sommaren kommer de första inledande mötena i den arbetsgrupp som bildats att hållas för att dra upp riktlinjer och strategier inför arbetet. Det kommer så småningom ut mer information om detta.

Länsförbundet fick också den 19 maj, beviljade några projektansökningar som vi haft inne hos Riks godkända så nu är det fullt fokus på att få igång de projekten. Vi har en massa roliga aktiviteter på gång och en del genomförda. I Älvsbyn genomfördes 26-27 maj den första inventeringskursen i projektet ”Kraftsamling för Naturskogarna”. Ett stort projekt som vi genomför tillsammans med Dalarna, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen med syfte att göra en gemensam kraftsamling för identifiera skyddsvärda skogar i berörda områden. Insatsen innefattar korta inventeringskurser under maj-juni och inventeringar av skog under juni – september. Den information vi samlar under sommaren kommer vi att använda för att bevaka avverkningsanmälningar och för politisk påverkan. Intresset för detta projekt har varit mycket stort och det är extra roligt att se att så många av de som visat intresse kommer från Norrbotten. Samma trend ser vi också i de som anmält sig för deltagande på Forskningsresan som detta år går av stapeln i Gällivare 24-29 juli. Sist jag såg information om de anmälda var 2/3-del från Norrbotten. Vi fick också medel för att genomföra ett slåtterprojekt med syfte att öka intresset i kretsarna för ängsskötsel och slåtter i allmänhet med ett särskilt syfte att öka intresse och deltagande i den årliga slåttern vid Naturskyddsföreningens stuga i Aktse.

Det pågår också mycket ute i lokalkretsarna och i våra grupper. Skogsgruppen jobbar aktivt med bl.a. yttranden och inlägg i vindkraftärenden. Vill också slå ett slag för den upptaktsträff som planeras för miljövänliga veckan den 2 sept 2017. Ett intressant program bl.a. med föreläsare från Riks.

Det känns bra att vi har engagerade medlemmar ute i länet. Ni gör ett kanonjobb och ni behövs. Jag vill också avsluta med en uppmaning att om ni har ideér och tankar ute i lokalkretsarna, tveka inte att höra av er. Vi finns här för er skull.

Jo det finns nog lite hopp ändå, det kommer värme, jag kanske får sätta ut lite blommor och kanske även lapa lite sol själv snart. Vi är många som bryr oss om den värld vi lever i och av. Det kommer att ordna sig på alla plan, det behövs bara lite tid.

Stig Sörlin
Ordf

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Ordförande har ordet. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.