Vattenkraften måste miljöanpassas

harrar_urpo_taskinen_img_1247
Harrar i en fri nationalälv, Torneälven. Foto Urpo Taskinen.


Den 23-25 augusti genomfördes i Luleå en stor konferens kring fiskvandring, fiskpassager och restaurering av vattendrag. Konferensen Fiskmarknad, där Naturskyddsföreningen var medarrangör, samlade över 150 deltagare, främst från norra Sverige. Om du inte hade möjlighet att delta hittar du alla presentationer från konferensen här. Mycket bra och överraskande kunskap!
Vid seminariet framkom det t.ex. att det i Sverige och även i Norrbotten finns stor mängd små vattenkraftverk som producerar minimalt med el, men utgör ett stort problem för fiskarnas naturliga vandring.

Kampanjen som Naturskyddsföreningen just nu startat pekar på behovet av en ny vattenlagstiftning där större miljöhänsyn tas vad gäller befintliga vattenvägar. Idag finns cirka 2100 vattenkraftverk i Sverige men bara ett fåtal procent av dem har fungerande passager för upp- och nedströms vandring av fisk. Dessutom har den stora merparten av vattenkraftverken hundra år gamla eller inga tillstånd alls! Att ompröva dem i den takt vi idag har skulle ta flera hundra år, och så lång tid kan inte vandringsfiskarna vänta.

Det här kan du göra:
• Välj enbart Bra Miljöval-märkt el.
• Ta kontakt med de lokala vattenkraftföretagen. Be dem se till att deras vattenkraftverk har tillstånd enligt Miljöbalken för att bedriva verksamheten. Information om vem som äger olika kraftverk kan man hitta på vattenkraft.info. Är bolagen kommunalt ägda, ta kontakt med de lokala politikerna. Visa på de stora lokala värden som finns av att miljöanpassa vattenkraften, se rapport här.
Läs mer om Naturskyddsföreningens krav på den nya vattenlagstiftningen.
• Mer information finns i Naturkontakt och på Naturskyddsföreningens webb.

vattenkraft-575x300

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Biologisk mångfald, Bra Miljöval, Fiskar, Fiskvägar, Fiskvandring, Vatten, Vattenkraft. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.