Vindkraft och naturskydd – inventeringar 2010-11

Under 2010-11 har aktiva inom Naturskyddsföreningarna i Norrbotten och Västerbotten i samverkan med aktiva naturskyddare från Finland inventerat skogar i Norrbotten. Ett antal av skogarna riskerar att fragmenteras av vindkraftsparker. I den nu utkomna rapporten Vindkraft och naturskydd redovisas dessa inventeringar.

Se även tidigare inlägg här på webbplatsen Klimathotet och naturvärden sätter villkoren för vindkraften.

Med anledning av den nu utkomna rapporten är nedanstående artikel insänd till media i länet.

Utbygganden av vindkraft har tagit en ordentlig fart de senaste åren inte minst sedan regeringen deklarerade att till år 2020 ska den svara för en produktion på 30 terawattimmar. Det är viktigt att Sverige ställer om till en fossilfri energiproduktion och därmed reducerar utsläppen av växthusgaser för att kunna få bukt på klimatförändringarna. Därför behövs vindkraften.

En hållbar energiförsörjning baseras på förnybara energikällor. All energiproduktion är emellertid mer eller mindre en belastning för miljön och därför är Naturskyddsföreningen tydlig med att framhålla att energibesparingar är den absolut viktigaste åtgärden i ett uthålligt energisystem.

I Norrbotten är flera vindparker igång att byggas och fler är planerade. Vid en närmare granskning av planerna kan man tyvärr konstatera att en del planerade vindparker kommer att komma i konflikt med naturskyddsintressena. Naturskyddsföreningen har sammanställt en rapport av inventeringar i länet av ett antal områden som är utpekade som lämpliga platser för vindbruk. I flera fall ligger dom på berg med gammal och skyddsvärd skog, En vindpark i sådana områden skulle innebära avverkningar av gammelskog för nya vägar och plattformar för vindkraftverken. Även glesa skogar i höjdlägen som är impediment och ointressanta för skogsbruket, kan nu bli avverkade och det blir vindkraftverk istället för gammelskog.

I en rapport som publicerades i höstas om vindkraftens effekter på fåglar och fladdermöss framgår det att det går att begränsa de negativa effekterna för djuren av en utbyggnad genom en god planering. Vi i Naturskyddsföreningen kan bara instämma och tillägga att samma sak gäller även för områden med skyddsvärd skog.
Undvik placering av vindkraftverk på de få berg där det fortfarande finns gammelskog.

Mats Williamson, skogsnätverket i Naturskyddsföreningen i Norrbotten
Lars Andersson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrbotten

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Arvidsjaur, Gällivare, Kiruna, Pajala, Pressmeddelanden, Skog, Vindkraft. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.