Nytt om det kärnkraftsfria – fortsätt samla namn!

Föreläsarna 9 mars 2019 på Kärnkraftsfritt Bottenvikens möte i Luleå. Bo Norell, Johan Wikner, Elisabeth Holmström, Linnéa Bergdahl och Lena Lagerstam.

Just nu finns många uppgifter i massmedia kring kärnkraftsfrågan både i Sverige och i Finland. I Finland är ett val förestående och finska YLE har gjort en sammanställning på svenska om hur partierna i det finska valet ställer sig. Den sammanställningen hittar du här.
I Sverige finns politiker som plötsligt visar en vurm för kärnkraften som lösning på klimatkrisen, trots att de i övrigt inte gör många knop för att lösa densamma. Naturskyddsföreningen har samlat argumenten, se de här.

Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken anordnade den 9 mars 2019 en träff i Luleå kring Bottenvikens miljö och hur det riskerar att påverkas av ett kärnkraftverk på den finska sidan. Du hittar sammanställningar från träffen längre ner.
Den 6 mars 2019 skickades uppropet om ett kärnkraftsfritt Bottenviken till Finlands riksdagspolitiker, president och regering. Det har undertecknats av ett stort antal svenska organisationer, föreningar, kommuner och politiker.
Då Finland går till val den 14 april så kommer representanter för nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken överlämna uppropet till den nya riksdagen den 21 maj vid en planerad resa till Helsingfors.
Då kommer även ett stort antal namnlistor med namnunderskrifter att överlämnas.

Samtidigt med detta kommer ansvarig minister och finska strålsäkerhetsmyndigheten (STUK) uppvaktas och uppropet att översändas med post till Finlands president.
Den 21 maj kommer även den finska internationella petitionen att överlämnas till riksdagen av representanter från flera länder. I denna uppmanas beslutsfattarna i Finland ”att ompröva alla kärnkraftsprojekt och att allvarligt överväga Miljödomstolens beslut i Sverige innan Onkalo inom en snar framtid öppnas för använt kärnbränsle. Ett land med högteknologiska färdigheter bör investera i genuint hållbara energiproduktionsmetoder, inte kärnkraft”. Petitionen har undertecknats av 162 organisationer / rörelser / sektioner/ grupper från 77 länder runt om i världen! Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken har undertecknat petitionen.

VIKTIGT att fortsätta samla namn!
Fortsätt samla namn överallt och i alla sammanhang – namninsamlingarna kommer att pågå till kärnkraftverket är stoppat!
Namnlistan på svenska hittar du här, den finns också på finska och engelska.
Här är länken till namninsamlingen som finns även till höger i sidomenyn
https://www.skrivunder.com/ja_till_karnkraftsfritt_bottenviken_och_kvarken

Nedan sammanställning av material från träffen den 9 mars.
Läs mer

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Atomkraft, Bottenviken, Finland, Förnyelsebar energi, Hav, Kärnkraft, Kärnkraftsfritt Bottenviken, Kvarken, Luleå | Kommentarer inaktiverade för Nytt om det kärnkraftsfria – fortsätt samla namn!

Klädbytardagen 6 april 2019 – förnya garderoben

Klädbytardagen är nu inne på sitt tionde år och blivit en riktig folkrörelse.
Visst skulle det vara skönt att fräscha upp garderoben och dels bli av med gamla plagg som man inte längre vill ha och dels få in nya spännande.

I Norrbotten vet vi att Naturskyddsföreningen i Boden kommer att genomföra en dag som de dessutom har kallat Kläd- och växtbytardagen. En idé att ta efter!

Läs mer om Klädbytardagen här.
Kolla om din ort dyker upp i listan här.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Boden, Klädbytardag | Kommentarer inaktiverade för Klädbytardagen 6 april 2019 – förnya garderoben

Bli Natursnoksledare – kurs i Luleå 18-19 maj 2019

Natursnokarna är Naturskyddsföreningens barnverksamhet. Fler och fler kretsar i Norrbotten har nu verksamhet med Natursnokar.
I Trolltjärn i Bergnäset i Luleå kommer vårens kurs för att bli Natursnoksledare att hållas. Eva Lindberg och Dieke Sörlin håller i kursen. Ett av de nya inslagen är det som har kommit att kallas ett simborgarmärke för artkunskap – Naturfalken.

Läs mer om kursen här.
Din anmälan till kursen senast 10 maj!
Vänta däremot inte, kurserna är populära och kan snabbt bli fullbokade
ANMÄLA DIG NU!

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Luleå, Naturfalken, Natursnokar | Kommentarer inaktiverade för Bli Natursnoksledare – kurs i Luleå 18-19 maj 2019

Sveaskog – sluta avverka skogar med höga naturvärden!


Gammelskog. Foto Olli Manninen.

Statliga Sveaskog påstår sig vara ett föredöme inom naturvård. Trots detta har skogsbolaget under årens lopp avverkat många skogar med höga naturvärden och fler är planerade för avverkning. Vi, svenska folket, som äger Sveaskogs marker har fått nog.

Läs mer

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Arjeplog, Arvidsjaur, Biologisk mångfald, Fältbiologerna, Greenpeace, Jordens vänner, Klimat, Klimataktion, Naturens Rättigheter i Sverige, Norrbottens Ornitologiska Förening, Skiftet, Skog, Skydda skogen, Sveaskog | Kommentarer inaktiverade för Sveaskog – sluta avverka skogar med höga naturvärden!

15 mars – hela världen samlas till en Global skolstrejk


Aldrig tidigare i världshistorien har något sådant här hänt, aldrig tidigare har ett globalt arrangemang, en Global skolstrejk för klimatet den 15 mars, planerats med så kort varsel och fått ett sådant fantastiskt gensvar.
Allt börjar med att en då 15-årig elev, Greta Thunberg, sätter sig utanför riksdagen i Stockholm i mitten av augusti 2018. När vi träffade Greta i slutet av oktober 2018 kunde vi inte ana att det här skulle bli globalt. Nu gäller det att vi skapar verkstad och fixar klimatkrisen genom att agera – minska konsumtionen, minska resandet och börja en omställning där du finns.

Ha alltid med dig ordet rådighet – se artikeln!

Anmäl dig till Facebook-eventet för 15 mars 2019 här.

Vänner, medresenärer på planeten Jorden – det här ger hopp! Tarja Leinonen och Urpo Taskinen på Mynttorget utanför Sveriges riksdag den 26 oktober 2018. Bakom sitter Greta.

Skaffa dig mer kunskap om klimatfrågan och omställningen. Handla nu!

• Läs om klimatstrejken på Klimatsveriges hemsida.
• Se om #FridaysforFuture här.
• Facebook-eventet här.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Globalt, Greta Thunberg, Klimat, Klimataktion, Klimatnätverket, Omställning, Planetary boundaries, Planetens gränser | Kommentarer inaktiverade för 15 mars – hela världen samlas till en Global skolstrejk