Nu är hösten här

Eller rättare sagt den kom redan i juni kan jag tycka. Enligt kalendern har det varit sommar i år också men nog har den varit väldigt försiktig i sin framtoning.

Ja vare sig vi vill eller inte så har nu september kommit. Vi går mot mörkare tider och vi kan i alla fall ägna några stunder åt att försöka plocka fram godbitarna från sommarmånaderna som gått.

Under sommaren har det pågått en hel del aktiviteter i länet, vi har varit med och genomfört Forskningsresan. Erfarenheter och kunskap har bytts och stärkts. Vi hade äran att få en massa kunniga människor på besök i Norrbotten under en vecka 24-30 juli. Projektet genomfördes som ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen Norrbotten och organisationen Skydda skogen. Många deltog och resultatet blev mycket bra.

Förutom Forskningsresan har också Norrbotten deltagit i projektet Kraftsamling för naturskogar. Där har föreningarna i nordvästra Sverige gått ihop och genomfört inventeringar av skog med grund i den ”paus” som Skogsstyrelsen tog vad gäller inventeringar av nyckelbiotoper.

Under tiden som debatten om nyckelbiotoper i nordvästra Sverige stormat vidare så bedömde Naturskyddsföreningen att det fanns en uppenbar risk att oupptäckta nyckelbiotoper skulle avverkas. Detta kunde vi inte acceptera och därför kraftsamlade länsförbunden i Jämtland, Dalarna, Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland. Vi har med den insatsen att tillsammans med engagerade och duktiga medlemmar och icke medlemmar inventerat skog i dessa län. Resultatet blev mycket storartat. Totalt sett har det inventeras ca 250-300 mantimmar under sommaren. Vi har samlat på oss en stor mängd data som just nu bearbetas och dessutom lyckats locka ett flertal nya medlemmar. Fina skogsområden har vi också hittat. Det känns gott för framtiden. Resultaten bearbetas som sagt i skrivande stund och kommer att presenteras både internt i föreningen och externt för berörda parter. Mycket bra jobbat.

Vi har mycket annat på gång nu under hösten, vi har påbörjat planeringen av kommande Framtidsvecka 2018 som nu har namnet ”Framtidsfestivalen – för ett hållbart Norrbotten. Håll ögonen öppna för det kommer frågor till lokalkretsar om hur ni kan bidra till ett bra arrangemang. Det kommer att bli jättebra, som sagt mer info kommer inom kort.

Jag vill också flagga för en utbildning som kan vara av värde att titta närmare på. Vi kör en styrelseutbildning för förtroendevalda, tillsammans med Studiefrämjandet. Ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om hur styrelsearbete går till. Utbildningen går av stapeln i Luleå den 11-12 november. En liten uppmaning att gå in och anmäla er.

26 nov får vi besök från Riks där vi ska titta lite närmare på de VRL-dokument som för närvarande arbetas med på Riks. Det är en viktig process där vi har stor möjlighet att påverka innehållet i Naturskyddsföreningens arbete 2018-2022. Kom gärna med inspel till styrelsen om ni har synpunkter på vad som bör fokuseras på de kommande åren. Vid samma tillfälle ska vi även diskutera lite frågor som rör valet 2018. Hur kan Naturskyddsföreningen påverka politiken mot ett hållbart samhälle är väl en av frågorna som kommer att dryftas.

Länsförbundets styrelse har också haft det första mötet efter sommaren. Det genomförde vi Jokkmokk helgen 9-10 sept. Under lördagen passade vi på att träffa lokalkretsen i Jokkmokk. Det var otroligt givande att få höra mer om vad man arbetar med ute i länet, inte minst också få träffa och prata med så engagerade och kunniga människor. Söndagen tillbringade vi ute, trots det idoga regnandet. Jag vill därför rikta ett extra stort tack får vi rikta till eldsjälen Lars-Ture Lindholm med sin underbara fru Märith som med stor gästfrihet och värme bjöd oss till deras vackra Berghem, precis under Jarre. Söndagen bjöd på många skratt, god vänskap och massor av inspiration i en underbar gammelskog under Jarres topp. Det gav kraft att kämpa vidare.

Jag hoppas på en fortsatt skön höst, den kommer att innehålla mycket och bli ganska hektisk men jag är full av framtidstro. Tillsammans kan vi och tillsammans är vi starka.

Stig Sörlin
Ordf

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Okategoriserade, Ordförande har ordet | Lämna en kommentar

Upptaktsträff Miljövänliga veckan – 2 september 2017

Vem vill bli allergisk av att lukta gott? Eller riskera att störa hormonerna när kroppen smörjs in? I år fortsätter vi kampanjen Fräsch på riktigt under Miljövänliga veckan. Vi vill att schampot gör samma resa som ekobananerna – rätt ner i kundkorgen! På upptakten får du lära dig varför det är viktigt att välja schyssta produkter till huden och håret, och hur vi kan få fler att välja bättre produkter. Du får också tillverka en egen hudvårdsprodukt.

Vecka 40 är det Miljövänliga veckan, Naturskyddsföreningens årliga kampanj med fokus på konsumenten och miljön. Då hjälps vi åt att sprida information och skapa debatt. Inför Miljövänliga veckan 2017 ordnar Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet Norrbotten en upptaktsträff lördagen den 2 september i Luleå.
Varmt välkommen att vara med, det gäller både dig som var med i kampanjen förra året och dig som är helt ny i frågan!

Program:
10.00 Enkelt fika och mingel (te, kaffe, smörgås)
10.20 Välkommen och vilka är här?
10.40 Föreläsning av Liv Södahl, Naturskyddsföreningens
rikskansli.
12.30 Ekologisk, vegetarisk lunch.
13.45 Workshop – vi gör egen produkt. Ta med en liten glasburk.
15.00 Gruppsamtal: Vad vill vi göra i kretsen? Ska vi samordna
oss i länet?
15.45 Sammanfattning och avslut.

Plats: Studiefrämjandet, Kyrkogatan 2 i Luleå.
Kostnad: 50 kr för medlemmar i Naturskyddsföreningen, övriga 150 kr. Fika och lunch ingår.

Anmälan: Senast 1 september på länken: http://www.studieframjandet.se/Kurs/luleå/Upptakt-inför-Miljövänliga-Veckan/626593/ eller ring Studiefrämjandet Norrbotten 0920-10028

Mer info:
• Läs mer om Miljövänlig veckan här eller i Naturkontakt.
• Naturskyddsföreningen har ett Handla Miljövänligt nätverk. Hitta alla Naturskyddsföreningens nätverk här.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Bra Miljöval, Handla Miljövänligt, Miljövänliga veckan | Lämna en kommentar

Forskningsresan 2017 – en kort resumé


Klicka på bilden för ett bildspel från Forskningsresan 2017. Foto Klas Ancker.

Forskningresan 2017, valde att komma till lilla Koskullskulle i Gällivare kommun denna gång. Pausade inventeringar och hotade skogar var vägande skäl. De tre första dagarna inventerades skogen i Rävdalen, som hotas av avverkning. Därefter områden kring Gällivare/Harrträsk. Sista dagen besöktes Muddus och Pellokielas. Fler rödlistade arter blev funna i Rävdalenområdet, sammanställningarna pågår. Sedan tidigare uppgick antalet till fler än 60 st på 25% av det då inventerade området.

Mikael Karlsson, Silvaskog, föreläste om ekobaserat skogsbruk, Lybeckmodellen. Mycket intressant och givande. Hanteringen av skogarna i Sverige, måste förändras, läget är akut.

Vädret visade sig från sin bästa sida, mestadels sol och värme. Något värmeåskväder passerade på kvällstid.

För oss som kämpar för skogen i Rävdalen, var detta ett fantastisk tillfälle att lära oss mer och möta människor med stora kunskaper på många områden. Drygt 50 var vi under veckan! Forskningsresan har lämnat avtryck hos oss som haft förmånen att vara med, för lång tid framöver.

Pantertanterna Anita, Vivi och Maj
Naturskyddsföreningen i Gällivares skogsgrupp

Läs mer:
Artikel om Forskningsresan i NSD 28 juli 2017
Inslag och artikel i SVT Norrbotten om Forskningsresan 31 juli 2017

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Biologisk mångfald, Forskningsresan, Gällivare, Länsförbundet, Skog, Skogsstyrelsen, Studiefrämjandet, Sveaskog | Lämna en kommentar

Sommarträff Kärnkraftsfritt Bottenviken 19 augusti

Nationalälvdagen
Sommarträffen i Morjärv sammanfaller med Nationalälvdagen! Foto Urpo Taskinen.

Välkomna på Kärnkraftsfritt Bottenvikens sommarträff i Morjärv
Sommarträffen den 19 augusti 2017 kl 10 – 17 blir ett viktigt möte med information, manifestation och diskussioner om hur vi kämpar vidare för ett Kärnkraftsfritt Bottenviken. Alla idéer och förslag till hur vi går vidare är viktiga för att vi tillsammans ska lyckas stoppa kärnkraftverket vid Bottenviken.

Se inbjudan med program och mer information!

Anmälan mat och logi: Senast 11 augusti till Lena Lagerstam
072-235 25 67 eller lena.lagerstam@telia.com

Välkomna att delta hela dagen eller i delar av Sommarträffen!

Nationalälvsfirande på kvällen: Vi hoppas många på Sommarträffen vill vara med på kvällens Nationalälvsfirande på Morjärvs Folkets Hus som börjar 18.00 med laxknyten, öppen scen för musik och stämningsfull hyllning till Kalixälven.
Arrangör av Nationalälvsfirandet är Morjärvs Folketshusförening.

Sommarhälsningar
Lena Lagerstam, nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, Morjärv

Läs mer här:
• Hemsida för Kärnkraftsfritt Bottenviken http://karnkraftsfritt.se/
• Facebook https://www.facebook.com/groups/karnkraftsfritt.bottenviken/
• Mycket glädjande – nu är det sjutton (17) norrlandskommuner som säger nej! Läs mer här !
• Inbjudan och info till sommarträffen finns här

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Atomkraft, Kärnkraft, Nationalälvdagen | Lämna en kommentar

Hav och vattengruppens kick off

Den 3 juni hade Hav och vattengruppen i Norrbottens län sin första träff, i samarbete med Studiefrämjandet Norrbotten. Målet var att inspireras av våra gäster och varandra och vilken fantastisk dag det blev!

Vi började dagen med att gemensamt åka ut Vitåskolan där vi välkomnades av Olle Andersson och Tommy Sjölund som tog oss ut till flodpärlmusslans bäck. Musslan som är en rödlistad art och direkt påverkad av skogsavverkning, jordbruk samt vattenhinder och försurningar. Hittar man flodpärlmusslan vet man med säkerhet att vattnet är rent och de ekologiska samspelen mellan arter existerar ostört. Efter exkursionen stannade vi till i skogen och åt lunch tillsammans och fick chansen att ställa frågor till Tommy och Olle.

Sedan fortsatte vi dagen inomhus i IOGT-NTOs lokaler i Luleå där Hanna Sallén Lennarthson och Amanda Nylund från Havsnätverket Väst inspirerade med deras engagemang. Vi fick bland annat tips på hur vi enkelt kan göra mycket, hur ett nätverk fungerar, vad deras roll i föreningen är och hur de har jobbat hittills. Mycket inspirerande och vi ser fram emot att få konkretisera deras tips, råd och erfarenheter i vårt eget framtida arbete!

Efter en fikapaus tog Mia Svedäng vid och berättade om det nystartade projektet Viva Vatten som vill uppmärksamma vattenmiljöfrågor i badvikar, sjöar och vattendrag. Mia berättade om olika lokala, småskaliga åtgärder för att förbättra vattenmiljön och öka den biologiska mångfalden. Vi fick med oss många handfasta och konkreta förslag och instruktioner på hur vi kan arbeta inom gruppen och vilka insatser vi kan göra.

Amanda och Hanna tog sedan över igen med en workshop för att få fram konkreta förslag på vad vi i gruppen ska arbeta med. Johanna och Sanna, ansvariga för Hav och Vattengruppen i Norrbottens län, följde upp med en workshop som fokuserade på den individuella nivån i gruppen -vilka är vi, vad vill vi jobba med och vad är våra kompetenser? Det visade sig vara en helt fantastiskt kompetent och driven grupp som är taggade för att sätta igång. Så fyllda med inspiration, kunskap och glädje sa vi på återseende efter sommaren. Så spännande!

Vill ni hålla er uppdaterade om gruppens arbete kan ni följa oss på Facebook.

Kontaktpersoner:
Johanna Nilsson, sjm.nilsson@gmail.com, 070-5639866
Henrik Hansson, henrik.hansson@hotmail.se, 073-8046053

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Hav, Vatten | Lämna en kommentar