Grismanifestet i Piteå, Luleå och Boden 4-6 oktober

grism-768x507

Grismanifestet är en teaterföreställning som har kommit till mot bakgrund av den pågående omvandlingen av vår världsbild, vetskapen om att hela vårt sätt att leva gått i baklås – och att det nu krävs ett nytt sätt att se på människan och verkligheten. Pjäsen berör de händelser som har lett fram till dagens klimatsituation och har tagit fabeln till hjälp för att skildra utvecklingen.
Berättelsen handlar om en kvinna som – i likhet med allt fler människor i dag – försöker hantera sin alltmer tilltagande oro för miljön och klimatet. Som den kreativa människa hon är skapar hon en väg, eller en kanal, för att få utlopp för sin frustration och sina känslor. Hennes projekt är huvudsakligen ett sätt att hitta ord för all den förtvivlan hon bär på. Och någonstans där – mellan orden och i mötet med dem – uppstår en kraft och en styrka hon behöver för att komma vidare.

Efter varje föreställning följer ett samtal med publiken där representanter från bl.a. kulturvärlden och miljörörelsen diskuterar de frågor monologen väcker.

Produktion: Scenkonstgruppen
Skådepelare: Nadja Franke
Scenografi och kostym: Lars Jansson
Illustration: Robert van Bolderick
Manus och regi: Patrik Franke

Speltid: 1 tim & 30 min, inkl samtal

Grismanifestet uppförs vid tre tillfällen i Norrbotten, fri entré i samtliga fall. Föreställningarna ordnas av de lokala Naturskyddsföreningskretsarna i respektive kommun, i samverkan med bl.a. Studiefrämjandet i Norrbotten.

Piteå 4 oktober 2016
Plats: Nolia, Lilla scen, Olof Palmes gata 2, 941 33 Piteå
Tid: Kl 19.00
Info: Naturskyddsföreningen i Piteå – hemsida och Facebook-event

Luleå 5 oktober 2016
Plats: Kulturcentrum Ebeneser, Skomakargatan 23, 972 31 Luleå,
Tid: Kl 19.00
Info: Naturskyddsföreningen i Luleå – Facebook-event
Ebeneser – hemsida

Boden 6 oktober 2016
Plats: Forum, Folkets Hus, Färgaregatan 12, 961 35 Boden
Tid: Kl 19.00
Info: Naturskyddsföreningen i Boden – hemsida och Facebook-event

Information om Grismanifestet på Scenkonstgruppens hemsida hittar du här.

Kom med och sprid gärna vidare!

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Boden, Klimat, Luleå, Omställning, Piteå, Teater | Lämna en kommentar

Kampanj – Klimatnytt i public service

svt_tv-klimatnytt_utvidgad-skriv-492

Klicka på bilden så kommer du till sidan där du kan skriva på!


Till Sveriges Radio/SVT
Inför Klimatnytt i public service

Vi behöver få klimatnyheter dagligen som en egen rubrik såsom ekonominyheter, sport och väder, inrikes och utrikes. Allt för att få en ökad kunskap om klimatsmarta val och innovationer!

Varför är det här viktigt?
Klimatfrågan ställer oss inför mänsklighetens viktigaste beslut.
I allt vad vi gör i vardagen påverkar vi tillsammans Jordens klimat och den biologiska mångfalden, växter djur och hela vår natur.
Det är vi människor som måste lära oss att fatta klimatsmarta beslut för vår överlevnad på Jorden.
Våra val blir ödesmättade beslut och vi måste förändra dessa till positiva handlingar här ifrån, just nu!

Varje enskild individs vardagsbeslut till stora företags och nationers politiska beslut har stor påverkan på klimatet i sin helhet!
Detta behöver belysas och debatteras dagligdags i nyheterna.

Genom klara nyhetsuppdateringar om klimatet, djur och natur samt klimatsmarta innovationer kan och måste vi kraftfullt öka den allmänna kunskapen.
Alla måste komma till insikt genom lättförståelig information och fördjupningar.
Då kan vi gemensamt förändra och påverka vårt fortsatta liv på Jorden till en värld att överleva och leva i.

Överlämningen görs direkt till SVT redaktion.

Kampanjen drivs av
Naturskyddsföreningen i Norrbottens län
och är initierad av
Suzanne AW Jansson, Älvsbyn
Gösta Eriksson, Boden

Skriv på här.

Denna kampanj är antagen genom beslut på Naturskyddsföreningen i Norrbottens läns länsstämma i Jokkmokk den 24 april 2016.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Förnyelsebar energi, Gränser för tillväxt, Kampanj, Klimat, Klimatnytt, Massmedia, Public service | Lämna en kommentar

Vattenkraften måste miljöanpassas

harrar_urpo_taskinen_img_1247
Harrar i en fri nationalälv, Torneälven. Foto Urpo Taskinen.


Den 23-25 augusti genomfördes i Luleå en stor konferens kring fiskvandring, fiskpassager och restaurering av vattendrag. Konferensen Fiskmarknad, där Naturskyddsföreningen var medarrangör, samlade över 150 deltagare, främst från norra Sverige. Om du inte hade möjlighet att delta hittar du alla presentationer från konferensen här. Mycket bra och överraskande kunskap!
Vid seminariet framkom det t.ex. att det i Sverige och även i Norrbotten finns stor mängd små vattenkraftverk som producerar minimalt med el, men utgör ett stort problem för fiskarnas naturliga vandring.

Kampanjen som Naturskyddsföreningen just nu startat pekar på behovet av en ny vattenlagstiftning där större miljöhänsyn tas vad gäller befintliga vattenvägar. Idag finns cirka 2100 vattenkraftverk i Sverige men bara ett fåtal procent av dem har fungerande passager för upp- och nedströms vandring av fisk. Dessutom har den stora merparten av vattenkraftverken hundra år gamla eller inga tillstånd alls! Att ompröva dem i den takt vi idag har skulle ta flera hundra år, och så lång tid kan inte vandringsfiskarna vänta.

Det här kan du göra:
• Välj enbart Bra Miljöval-märkt el.
• Ta kontakt med de lokala vattenkraftföretagen. Be dem se till att deras vattenkraftverk har tillstånd enligt Miljöbalken för att bedriva verksamheten. Information om vem som äger olika kraftverk kan man hitta på vattenkraft.info. Är bolagen kommunalt ägda, ta kontakt med de lokala politikerna. Visa på de stora lokala värden som finns av att miljöanpassa vattenkraften, se rapport här.
Läs mer om Naturskyddsföreningens krav på den nya vattenlagstiftningen.
• Mer information finns i Naturkontakt och på Naturskyddsföreningens webb.

vattenkraft-575x300

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Biologisk mångfald, Bra Miljöval, Fiskar, Fiskvägar, Fiskvandring, Vatten, Vattenkraft | Lämna en kommentar

Bli natursnoksledare – kurs 24-25 september i Boden

natursnok_7


Vill du mysa i naturen och hjälpa barn att upptäcka skog, arter och kärlek till planeten? Då ska du bli natursnoksledare!

Den 24-25 september 2016 hålls en natursnoksledarkurs i Boden fullproppad med roliga aktiviteter som leder till lust att leka, upptäcka och lära i naturen.
Kursen kostar 500 kr inklusive eftermiddagsfika och kursmaterial. Kursen är dock kostnadsfritt för dig som fortsätter som natursnoksledare.

Mer information och anmälan via länken här: http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender/vill-du-fa-barn-att-upptacka-naturen-bli-natursnoksledare-5

Mer länkar:
Läs mer om vad Natursnokarna är och hur man blir Natursnok här.
Se aktiviteter för Natursnokarna i Luleå och Gällivare på Facebook.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Boden, Fältbiologerna, Kretsar, Natursnokar | Lämna en kommentar

Grattis Per-Erik Mukka!

IMG_2909_per-erik


I samband med riksstämman i Norrköping 19 juni 2016 invaldes vår skogskämpe, tillika ordförande i Naturskyddsföreningen i Kiruna, Per-Erik Mukka in i Naturskyddsföreningens riksstyrelse.
Per-Erik Mukka är även ledamot i Naturskyddsföreningen i Norrbottens läns styrelse.
Stort grattis Per-Erik!

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Kiruna, Länsförbundet, Riksstämma | Lämna en kommentar