Bli Natursnoksledare – kurs i Luleå 18-19 maj 2019

Natursnokarna är Naturskyddsföreningens barnverksamhet. Fler och fler kretsar i Norrbotten har nu verksamhet med Natursnokar.
I Trolltjärn i Bergnäset i Luleå kommer vårens kurs för att bli Natursnoksledare att hållas. Eva Lindberg och Dieke Sörlin håller i kursen. Ett av de nya inslagen är det som har kommit att kallas ett simborgarmärke för artkunskap – Naturfalken.

Läs mer om kursen här.
Läs mer om Naturfalken här.
Program här.

Din anmälan till kursen senast 10 maj!
Vänta inte, anmäl dig nu!
ANMÄLA DIG HÄR!

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Luleå, Naturfalken, Natursnokar | Kommentarer inaktiverade för Bli Natursnoksledare – kurs i Luleå 18-19 maj 2019

Naturskyddspriset 2018 till Tor Tuorda


Naturskyddspriset 2018 tilldelades Tor Tuorda från Randijaur i Jokkmokks kommun. Han får priset för sitt långvariga arbete för naturen och sitt betydelsefulla arbete mot gruvetableringen i Gallok.
Se prisutdelningen och hör Tor Tuordas tal i filmen här nedan.
Du kan läsa mer om Tor Tuordas arbete nu och framöver i hans blogg kvikkjokk.nu

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Gruvor, Jokkmokk, Länsstämma, Naturskyddspris, Skog, Vattenkraft | Kommentarer inaktiverade för Naturskyddspriset 2018 till Tor Tuorda

Vi skriver till landshövdingen om Lill-Skarjak

Snitselband i skogen vid Lill-Skarjak.

Hej!

Jag skriver i egenskap av ordförande för Naturskyddsföreningen i Norrbottens län om begäran av ett interimistiskt beslut om reservat av Lill-Skarja inom Arjeplog kommun och Maskaure sameby.

Avverkningarna i området är planerade att börja innevarande vecka, trots länsstyrelsens, samebyns och vår begäran om en paus i väntan på möjligheter att inventera området.

Sveaskogs argument för att fortgå med planerna att börja avverka nu, är att de i samråd med samebyn och SKS har ett beslut att få avverka i området. Samrådet borde ha skett innan avverkningsanmälan gjordes 2016 och i och med att samebyns renskötselområden minskar drastiskt i takt med skogsavverkningarna är detta idag ett område av högt värde för de kalvande vajorna.

Naturskyddsföreningen och Länsstyrelsens överskådliga bedömningar, är att området är av högt naturvärde, mest troligen nyckelbiotopsklass. Det angränsar till ett av Länsstyrelsens kommande planerade reservat i Skarja. Lill-Skarja är i dagsläget inte inventerat och det är också anledningen att Länsstyrelsen har begärt av Sveaskog att avvakta med avverkningarna tills detta är gjort, men som Sveaskog alltså har bortsett från.

Sveaskog torde, som statlig ägt bolag, lyssna på en statlig myndighet och i detta fallet finns det till synes ingen större ekonomisk vinnande avkastning. Skulle det ekonomiska vara anledningen bör FSC-standardkraven, Sveriges miljömål om biologisk mångfald, miljöbalken, internationella urfolkslagen och framför allt Sveaskogs egna miljö- och naturvård vara anledningen till att just i detta fall invänta en komplett statlig inventering.

I hopp om ett interimistiskt beslut om områdesskydd av Lill-Skarja,

Naturskyddsföreningen Länsförbundet Norrbotten

Per Nilsson
ordförande
Naturskyddsföreningen i Norrbottens län

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Arjeplog, Skog, Skydda skogen, Sveaskog | Kommentarer inaktiverade för Vi skriver till landshövdingen om Lill-Skarjak

Avverkning av gammelskog i Lill-Skarjak stoppad

Skogsmaskinen vid Lill-Skarjak står stilla. Skogen till höger om vägen skulle avverkats, skogen till vänster ska bli naturreservat.

På kvällen måndagen den 22 april 2019 slog tre skogsaktiva från föreningen Skydda skogen läger vid vägen som går från Myrås till Uljabuoda sydväst om Arjeplog, intill berget Lill-Skarjak. På tisdag morgon den 23 april väcktes de av en lastbil som kom med en skördare för att avverka skogen mellan vägen och sjön Ulljajavrie (Uljajaure) här alldeles intill berget Lill-Skarjak.

Skogen på den västra sidan av vägen är planerad att bli naturreservat, den på östra sidan är samma typ av skog, men råkar vara en som Sveaskog har begärt att få avverka.
Skogen vid Lill-Skarjak har Maskaure sameby (https://www.sametinget.se/8752) begärt att den ska bevaras som ett viktigt område för renskötseln.

Efter ett kort samtal med föraren av skördaren där vid vägen på tisdagsmorgonen och ett samtal till ansvarig arbetsledare på Sveaskog avbröts avverkningsplanerna.

I detta flygfoto (https://kso.etjanster.lantmateriet.se/?e=622117&n=7313493&z=11&profile=default_orto_granser) kan man tydligt se att den skyddsvärda skogen som ett mörkare område mellan sjön och vägen.
Skydda skogen har på sin hemsida en längre artikel och film om skogen.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Arjeplog, Biologisk mångfald, Naturreservat, Nyckelbiotoper, Samråd, Skog, Skydda skogen, Sveaskog | Kommentarer inaktiverade för Avverkning av gammelskog i Lill-Skarjak stoppad

Bevara HELA Karatj-Råvvåive!

Råvvåive – storskogen. Foto Daniel Rutschman.

Föreningen Skydda skogen har dragit igång en kampanj för att hela Karatj-Råvvåive i Jokkmokks kommun ska få ett permanent skydd i form av naturreservat.
Skydda skogens kampanjsida finns mycket fakta om bakgrunden och skogens värde.
En del av det bakgrundsarbetet gjordes genom Naturskyddsföreningen i Norrbottens och Västerbottens inventeringar 2007-08. Ytterligare bilder från området finns därför även i Naturskyddare.

I kampanjen finns också en namninsamling för att hela Karats-Råvvåive ska skyddas. Skriv på genom att klicka på bilden eller gå direkt till insamlingen via länken https://www.mittskifte.org/petitions/skydda-hela-karatj-ravvaive

Se den underbart vackra filmen!

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Ekopark, Jokkmokk, Naturreservat, Skog, Skydda skogen | Kommentarer inaktiverade för Bevara HELA Karatj-Råvvåive!