Kampanj – Klimatnytt i public service

svt_tv-klimatnytt_utvidgad-skriv-492

Klicka på bilden ovan så kommer du till sidan där du kan skriva på för Klimatnytt i public service!


Till Sveriges Radio/SVT
Inför Klimatnytt i public service

Vi behöver få klimatnyheter dagligen som en egen rubrik såsom ekonominyheter, sport och väder, inrikes och utrikes. Allt för att få en ökad kunskap om klimatsmarta val och innovationer!

Varför är det här viktigt?
Klimatfrågan ställer oss inför mänsklighetens viktigaste beslut.
I allt vad vi gör i vardagen påverkar vi tillsammans Jordens klimat och den biologiska mångfalden, växter djur och hela vår natur.
Det är vi människor som måste lära oss att fatta klimatsmarta beslut för vår överlevnad på Jorden.
Våra val blir ödesmättade beslut och vi måste förändra dessa till positiva handlingar här ifrån, just nu!

Varje enskild individs vardagsbeslut till stora företags och nationers politiska beslut har stor påverkan på klimatet i sin helhet!
Detta behöver belysas och debatteras dagligdags i nyheterna.

Genom klara nyhetsuppdateringar om klimatet, djur och natur samt klimatsmarta innovationer kan och måste vi kraftfullt öka den allmänna kunskapen.
Alla måste komma till insikt genom lättförståelig information och fördjupningar.
Då kan vi gemensamt förändra och påverka vårt fortsatta liv på Jorden till en värld att överleva och leva i.

Överlämningen görs direkt till SVT redaktion.

Kampanjen drivs av
Naturskyddsföreningen i Norrbottens län
och är initierad av
Suzanne AW Jansson, Älvsbyn
Gösta Eriksson, Boden

skriv_pa_har

Denna kampanj är antagen genom beslut på Naturskyddsföreningen i Norrbottens läns länsstämma i Jokkmokk den 24 april 2016.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Förnyelsebar energi, Gränser för tillväxt, Kampanj, Klimat, Klimatnytt, Massmedia, Public service | Lämna en kommentar

En köpfri dag

img_6649
Natural Reality – helt köpfri. Behöver inte köpas, bara avnjutas.
Torneälv vid Juoksengi 8 november 2016. Foto Urpo Taskinen


Rapporten Living Planet Report 2016 som publicerades av WWF den 27 oktober 2016 talar sitt tydliga språk. Om varje människa på Jorden skulle leva som vi gör i Sverige behövs 4,2 jordklot. Den siffran har ökat med en halv planet från 3,7 jordklot i rapporten från 2014.

Sätter man det här i relation till det mer än akuta läget vad gäller klimatförändringarna så behöver man inte ha speciellt mycket fantasi för att förstå att riktningen är ett akut hot mot det mest grundläggande behovet vi har – livet!
Ledaren för den internationella organisationen 350.org Bill McKibben tweetade denna bild som visar på att Arktis-isen helt uppenbarligen inte alls fryser till som den borde – eller som han uttrycker det ”Something is very very wrong”.

Fredagen den 25 november 2016 har handeln utropat som Black Friday. En dag som har sina rötter i USA och som infaller dagen efter Thanksgiving. Tanken är att då sätta igång den stora konsumtionsfesten som sedan pågår till jul och hela december ut med mellandagsrean som grand finale för året. Föga finns tankarna på att resurserna i år redan faktiskt tog slut i och med den extremt tidiga Overshoot Day, detta år redan den 8 augusti!

Fredagen den 25 november är också den internationella Buy Nothing Day eller som den kallas på svenska, En köpfri dag. Det innebär att just DU kan gör en insats i rätt riktning. Konceptet är enkelt. Att delta i En köpfri dag innebär att du låter bli att handla något under dygnets 24 timmar.

Inget hindrar heller att man utsträcker dagen hela året ut eller varför inte som i sången låta den vara än till påska! Som inspiration kan du läsa och se hur Desirée Kemi-Wikzén från Västerbotten gjorde – när hon var köpfri ett helt år!
Mer idéer kring En köpfri dag hittar du på hemsidan och bloggen.

• Se inslag i SVT Örebro om En köpfri dag.
• Fler inslag runt om landet den 25 november 2016 här.

En köpfri dag

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Kampanj, Klimat, Konsumtion, Köpfri dag, Miljögifter, Omställning, Överkonsumtion, Planetens gränser | Lämna en kommentar

Natural Reality vs Virtual Reality


VR-glasögon har utsetts till årets julklapp 2016. Vi utmanar den svenska julhandeln och presenterar istället Natural Reality: en klimatsmart 360-upplevelse som är tillgänglig för alla.
Läs mer på http://www.naturskyddsforeningen.se/nr

natural-reality-webb2

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Biologisk mångfald, Botanik, Film, Fiskar, Fjällen, Fjärilar, Natural Reality, Skog, Vatten | Lämna en kommentar

Lyckat samtal om skogen

roger_olsson_lulea_20161029
Roger Olsson föreläste i Luleå. Foto ur film: Urpo Taskinen


Samtal om skogen lördagen den 29 oktober 2016 på IOGT-lokalen i Luleå samlade drygt 30 skogsvänner från hela Norrbotten. Arrangemanget gjordes av skogsgruppen i samverkan med Studiefrämjandet.
Här nedan Roger Olssons föreläsning om Boreala skogar och klimatförändringar.
Fler filmer från arrangemanget hittar du i Naturkontakt (Skogsnätverkets forum).

 

Länkar:
Skogsgruppen i Naturskyddsföreningen i Norrbottens län
Kom med i skogsnätverket – anmäl dig här

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Biologisk mångfald, Klimat, Skog, Skogsnätverket, Studiefrämjandet | Lämna en kommentar

Before the Flood – viktig film med Leonardo DiCaprio

before-the-floo-392d4104500-original


Den 30 oktober 2016 släpptes den viktiga och ytterst aktuella dokumentärfilmen Before the Flood som uteslutande handlar om klimatfrågan och lösningar till den. Filmen fanns ett tag öppet både på National Geographics kanal och Youtube men verkar numera bara finnas att streama från betalsajter. Den är mycket sevärd.
Filmen finns textad på svenska.

Se trailer här nedan

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Arktis, Biologisk mångfald, Film, Förnyelsebar energi, Gränser för tillväxt, Gruvor, Klimat, Klimatnytt, Planetary boundaries, Planetens gränser, Vindkraft, Vision | Lämna en kommentar