OBS!!! FULLBOKAT!! Anmälan till Forskningsresan i Naturvårdens utmarker 2020 är nu öppen!


Forskningsresan 2019 i Ljungdalen. En av inventeringsgrupperna njuter av den fläktande vinden i sommarvärmen på en höglägesmyr omgiven av gammal granskog. Stämningen är på topp! Foto: Helena Björnström

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker v. 30, juli 2020
Arjeplog, Norrbottens län

OBS! Forskningsresan är nu fullbokad men du kan anmäla dig till reservlistan här.

Nu har anmälan till 2020 års Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker öppnat! Anmälan gör du HÄR.
Den 20–25 juli samlas vi i Arjeplog på STF:s boende Hotell Lyktan. Här har vi tillgång till mat, logi och samlingslokal. Även i år är antalet platser begränsat till 50.

Osäker framtid pga. Covid-19
Som det ser ut i dagsläget planerar vi fortfarande att genomföra årets Forskningsresan då den ligger längre fram i tiden. Vi följer dock Folkhälsomyndighetens rekommendationer kontinuerligt och i händelse av att vi måste ställa in årets resa kommer vi att informera på Skydda skogens och Naturskyddsföreningens hemsidor, samt direkt till er som anmäler er.

Vad går det ut på?
Tanken är att vi som deltagare under en veckas tid inventerar intressanta och hotade skogsmiljöer med höga naturvärden. Den insamlade kunskapen bidrar till att skydda de besökta skogarna och ge deltagarna nya kunskaper om naturvärdesbedömning för att skydda skogar hemmavid. Allt sker under trevliga former där alla lär av varandra. Kvällarna ägnas åt att kika på alla artfynd som gjorts under dagen, sammanställa uppgifter och någon enstaka föreläsning för fördjupning. Räkna med att få vänner för livet!

Vem kan delta?
Alla som kan ta sig ut i skogen. Du behöver inte vara biolog eller kunna en mängd arter. Däremot är det bra om du brinner av nyfikenhet och vilja till att skydda hotade skogar. En anpassning sker till dina erfarenheter och förmåga att ta dig fram i skogen. Den som vill inventera i lugn takt ska kunna göra det. Dina ögon kommer att upptäcka sådant som kanske ingen annan tidigare sett – du är viktig! På årets Forskningsresa finns det totalt 50 platser, vi kommer befinna oss på en relativt avlägsen plats vilket medför viss utmaning att samordna dit- och hemresor. Därför ser vi helst att ni som anmäler er deltar hela veckan.

Boende & mat
Vi bor i första hand i fina dubbel- eller flerbäddsrum på Hotell Lyktan i centrala Arjeplog, som under sommaren fungerar som vandrarhem. Du som hellre vill tälta gör det på Kraja Camping, 2 km bort. Maten är vegetarisk och ordnas med en rejäl frukost på morgonen och ett lunchpaket ut i fält. På kvällen äter vi gemensam middag efter återkomst. För en av middagarna under veckan har du möjlighet att välja renkött eller vildfångad fisk om du vill. Vi har begränsad tillgång till enkelrum, för er som verkligen behöver, och har därför beslutat om ett enkelrumstillägg på 500 kr för veckan. Endast ett hundrum finns, den som bokar först får det.

Resor
Årets Forskningsresa medför en viss utmaning vad gäller logistik då Arjeplog ligger i Norrbottens inland, ganska långt från järnväg. Planera därför din resa i god tid! Ett urval av resealternativ samt tider hittar du här. Vi samåker så gott vi kan, mer info finns i anmälningsformuläret. 

Grovt schema
•  20 juli – ankomstdag med introduktion och gemensam middag. Valfria kvällsaktiviteter.
•  21 juli – kalibrering i referensskog och skogsinventering. Kort utbildning för dig som inte inventerat skog förr.
•  22–24 juli – skogsinventeringar, heldag.
•  25 juli – hemresedag med gemensam frukost på morgonen. Möjlighet att stanna kvar för “Forskningsresan Öppet Hus” under lördagen.

Deltagaravgifter och betalning
Medlem i Naturskyddsföreningen ELLER Skydda Skogen 800 kr
Medlem i Naturskyddsföreningen OCH Skydda Skogen 500 kr
Medlem i Fältbiologerna eller student 300 kr
Ej medlem enligt ovan 1000 kr
Enkelrumstillägg 500 kr

Bli medlem i Naturskyddsföreningen här, i Skydda Skogen här eller i Fältbiologerna här.
Deltagaravgiften betalar du via bankgiro eller swish hos Naturskyddsföreningen i Norrbotten i samband med att du får en bekräftelse på din anmälan. Märk betalningen med ditt namn och efternamn samt ”Forskningsresan”.
Bankgiro 278-1730, eller Swish 123 609 6978.

Anmälan
Vi har 50 platser, först till kvarn gäller. Deltagande för hela veckan kommer prioriteras. Anmälningsformuläret stängs när samtliga platser är bokade. Därefter kommer det finnas möjlighet att skriva upp sig på reservlista genom att mejla till Forskningsresans e-post med ämnesrad “Reservlista”. Sista anmälningsdag är 1 juni.

Anmäl dig till Forskningsresan här!
Instruktioner för anmälan hittar du på inledningssidan.
Informationen ovan kan komma att ändras. Ändringar meddelas på denna sida.
Bra att veta är också att i stort sett allt arbete med Forskningsresan görs ideellt och med små resurser. Men vi är glada ändå:)

Har du frågor och funderingar går det bra att höra av dig till samordningsgruppen:
E-post: forskningsresan2020@gmail.com

Johanna Nilsson (anmälningar & logistik)
Tel:073 – 840 27 89
Maria Danvind (mat & boende)
Tel: 073 – 275 17 36
Helena Björnström (upplägg, inventeringar & praktiskt under v.30)
Tel: 070 – 428 43 65
Linda Spjut
Tel: 076 – 828 89 43

Kort bakgrundsinformation
Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker är en årlig inventering av Sveriges sista oskyddade norrländska naturskogar. Ibland går resan också till Dalarna och Värmland. Runt 50 personer av olika åldrar, kunskaper och bakgrund brukar delta. Artkunskaper är inte ett krav, utan vi lär av varandra. Det viktiga är att Forskningsresan är en samlingspunkt för skogs- och naturintresserade som vill vara med och dokumentera hotade oskyddade naturskogar.

Med Forskningsresan vill vi rädda hotade skogar, njuta av naturen, hitta arter samt påverka och utmana skogsbolagen, politikerna och allmänheten om den rådande synen på skogen och skogsbruk. Vi vill öka kunskapen om arter och ekologi.

Naturvårdaren, skogsaktivisten och eldsjälen Anders Delin startade Forskningsresan 1991 och snart firar resan 30-årsjubileum!  

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker 2020 är ett samarbete mellan Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen. Fler samarbetspartners kan tillkomma. 

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Arjeplog, Arvidsjaur, Biologisk mångfald, Forskning, Forskningsresan, Kretsar, Okategoriserade, Renbetesmark, Samebyar, Skog, Skydda skogen. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.