Cyklar för klimat och för rysk nationalpark

Naturskyddsföreningens riksstämma är i år i Falkenberg i Halland. Norrbotten har många ombud, ett tiotal av länets 13 kretsar har ombud på stämman.

Norrbottens koordinator, Urpo Taskinen, bestämde sig för att ta en tidig semester och planerar att cykla ner till riksstämman.
Fram till Stockholm tillsammans med en rysk natur- och miljöaktivist från Apatity på Kola-Halvön, Alexandr Vasilyev. Bägge har testat att sitta på cykeln förut, Alexandr har gjort långcyklingar i Ryssland och Urpo har varit och cyklat i Ryssland.


Urpo Taskinen och Alexandr Vasilyev. Foto Marcia de Graaff.

Motivet för Urpo är att genom cykelturen lyfta upp klimatfrågan, träffa gamla och nya vänner och få bort den växande datormagen.

Alexandr, som till vardags arbetar som expert på ekoturism, vill bilda opinion för att skydda det som på engelska kallas Khibiny Mountains (Хибины), ett orört fjällområde norr om städerna Apatity och Kirovsk på Kolahalvön.
Ett akut hot mot hela området är planer på en gruva mitt inne i området samt tillhörande vägar. Alexandr och andra naturvänner vill att svenska natur- och miljöorganisationer stödjer deras kamp för permanent skydd av området genom bildandet av en nationalpark.

Följ cykelturen:
http://goo.gl/maps/D6sg – Preliminär Googlekarta för cyklingen till Falkenberg
http://LessCO2.wordpress.com – Blogg om cyklingen av Urpo och tidigare cykelturer
http://www.facebook.com/urpo.taskinen – Facebook om cyklingen
http://vk.com/urpotaskinen – Vkontakte om cyklingen av Urpo Taskinen
http://vk.com/id130034895 – Vkontakte om cyklingen av Alexandr Vasiljev

Om din krets / ditt länsförbund vill göra något för skydd av fjällen i Khibiny:
http://www.hibiny.info/images/stories/photo/partomchor/hibin_partomchorr_3DL.jpg – Karta som visar planerade vägdragningar (rött) in i det orörda fjällområdet
http://www.hibiny.info/ – Kampen för en nationalpark i Khibiny. Ryska sida, men om du använder Google Translate så är sidan begriplig.
http://kola-nature.org/image/tid/38 – Bilder från Khibiny
http://www.facebook.com/irina.yohnaIrina Yohna från Kola Biodiversity Conservation Center finns på Facebook och kan svara på frågor på engelska
Brev till svenska natur- och miljövänner från Irina Yohna på Kola Biodiversity Conservation Center (pdf-fil på engelska)
Förslag på brev till guvernören i Murmansk län M. Kovtun (Word-fil som laddas ner på datorn. Samma brev som pdf-fil.)
Förslag på brev till Rysslands president V. Putin (Word-fil som laddas ner på datorn. Samma brev som pdf-fil.)

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Barents, Boden, Demokrati, Gränser för tillväxt, Klimat, Nordkalotten, Överkalix, Övertorneå, Piteå, Ryssland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.