E.ON lämnar Fennovoima! Vad gör Boliden?

Öppet brev till Boliden 2012-11-16.

I slutet av oktober meddelade det ledande tyska energibolaget E.ON att man hoppar av Fennovoimas planerade kärnkraftsbygge i Pyhäjoki här vid Bottenviken. Eftersom detta jätteföretag varit den helt dominerande ägaren alltsedan projekteringsstarten för drygt fem år sen, så har detta besked fått hela projektet i gungning. Det skulle kunna innebära att Bottenviken och dess kuster kan förbli en kärnkraftsfri region, en av få i Europa!

Men hur kommer det sig att Bolidenbolaget som enda svenska företag kvarstår i detta högriskprojekt? Bolidenbolaget har alldeles särskilda skäl till aktsamhet.
Alltsedan Boliden och särskilt Rönnskärsverken tillkom för mer än åttio år sedan, har verksamheten i hög grad förorenat såväl luft som vatten i Bottenviksregionen.

Dock har man på senare år, efter omfattande kritik från såväl myndigheter som anställda och närboende, lyckats vända denna utveckling. Genom investeringar i ny teknik har man kraftigt reducerat utsläppen. Det ”Nya Boliden” har på vissa områden t o m blivit en föregångare vad gäller utveckling av ny, mindre miljöskadlig teknik.

Desto mer förvånande att Bolidenbolaget gått in som delägare i kärnkraftsprojektet Fennovoima, som uppenbart är en stor risk för Bottenviksområdets natur och miljö.

Redan själva bygget skulle ödelägga den natursköna halvön Hanhikivi, som skjuter ut i Bottenviken ganska precis tretton mil rakt öster om Bjuröklubb och med likartade miljövärden vad gäller natur och kultur. Sen tillkommer muddring för fartygslaster med kärnbränsle, inpumpning och utsläpp av enorma mängder kylvatten och så den ständiga risken för utsläpp eller härdsmälta, som i Fukushima.

Naturskyddsföreningen i Norr- och Västerbotten och Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken uppmanar Bolidenbolaget att – liksom E.ON – omedelbart lämna Fennovoima och i stället satsa på förnybara energikällor.

Ingegerd Saarinen, länsförbundsordförande Naturskyddsföreningen Västerbotten
Lars Andersson, länsförbundsordförande Naturskyddsföreningen Norrbotten
Lena Lagerstam, kontaktperson nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken

Publicerat i Norran 2012-11-17:
http://norran.se/2012/11/skelleftea/vad-gor-boliden-med-fennovoima/

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Atomkraft, Debattartikel, Kärnkraft, Klimat. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.