Gott Nytt År & God Fortsättning på 2016!

img_0392_leave_it_in_the_ground
Vi välkomnar 2016 som ett förändringens år. Efter ett mycket lyckat avslut på 2015. Året avslutades med FNs klimatmöte i Paris, COP21. Där lyckades för första gången världens länder enas och tillsammans skriva på ett klimatavtal. Det är en historisk händelse, någonting liknande har aldrig tidigare skett i vår tids historia! Många timmars hårt arbete mynnade äntligen ut i en framgång. En framgång i form av ett avtal, – äntligen!! Avtalet är långt ifrån det vi behöver landa i men definitivt säkert där vi behöver börja.

Nu börjar det nya året 2016. Året då vi måste gå från ord till handling. Sverige har uttalat sagt att vi ska vara fossilfria fram till år 2030. Det innebär att vi måste börja nu. Regeringens miljömålsberedning arbetar för fullt för att presentera de nya förslagen. För nu börjar arbetet på riktigt. Det är nu vi ställer om. Det är nu vi bygger det långsiktigt hållbara samhället tillsammans. Det är vår roll och vår uppgift, och det är en mycket viktig sådan. Att vi i Sverige går först och visar resten av världen att det går, att det går att leva i ett välfärdssamhälle utan att vara beroende av fossila energikällor. Att det går att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle idag. Det är nu vi drar ur proppen i det mycket långsamt gående förändringsarbetet. Det är nu vi visar att det går. Med ny teknik och vilja. Alla är med. Och vi gör det tillsammans. Vi bygger morgondagens samhälle där hållbarhet finns inbyggt i flera olika perspektiv. Ekologiskt, Socialt och Ekonomiskt. Vi kanske till och med lyckas bygga ett samhälle där vi alla mår bra och känner oss lyckliga.

För Norrbotten är det här en jätte unik möjlighet. Vi får chansen att göra om och göra rätt. Vi kan skapa en långsiktigt genomtänkt region där människa och miljö mår bra och samverkar. Med våra stora naturvärden har vi en valmöjlighet att gå först i riket och bli fossilfria. Istället för att springa bakom Skåne, Västra Götaland och Mälardalen. För det krävs det massor av sisu och det brukar det ju finnas gott om här uppe i norr!

Ser fram emot resan tillsammans under 2016!

Isabella Katsimenis
Länsordförande Naturskyddsföreningen i Norrbottens län

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Klimat, Krönika, Länsförbundet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.