Inspirationsresan visar kontraster

Inspirationsresa 2014. Nedklassade skogar

Rödlistade arter i Melakträskliden 2014-08-23

Väg Utan Framtid eller Levande natur och näringar?  

Vad händer med Norrbottens natur?
Läs Eva-Stina Sandlings reflektioner från resan i NSD 5 september 2014: http://www.nsd.se/kultur/resa-med-kolonial-repris-8710926.aspx  

Läs Nils Harnesks blogg 2 september om resan:  
http://nilsharnesk.com/2014/09/02/var-tog-framtidslandet-vagen/ 

 

En hel buss med nyfikna, naturintresserade människor är på väg till kontrasternas land. Det blir svängigt, bokstavligen talat, för bussen slingrar sig över små vägarna in till Norrbottens inland.

Första stoppet är det PANG – träff! Nedan för vägen sätter Mats Karström kniven i en gammal gran och ropar: Här ser ni gammelgranskål, ser ni de stora blafforna!! Stora? Ja, kommer man tillräckligt nära så….
Det brister ju inte i entusiasm här.
Björn Mildh, furornas hjälte, visar på en stor låga. Här finns ostticka, rynkskinn, rosenticka, ja hela pyramiden av exklusiva arter som karakteriserar de enormt höga naturvärden i denna skog.
Varför dessa rödlistade arter just här? Vi befinner oss i Melakträskliden, en skog som präglas av lång träd-, mark-, och lågakontinuitet.

Sunt förnuft säger att en sådan skog naturligtvis är skyddad, men så är det tyvärr inte.
Skogen hänger ihop med en avverkning som skedde för ett antal år tillbaks. Redan där fattar man inte att avverkning har kunnat ske, eftersom det var samma skog, och samma naturvärden då. Högre upp, fortfarande samma skog, är/var skogen kvar.  Samma höga naturvärden fast på lite torrare mark men här har en avverkning påbörjats och stoppats.

Skogen var tidigare klassad som naturskog, men Sveaskog klassade ner området till produktionsskog. Såg de inte dessa naturvärden? Jo, men…
Blev de inte informerade om dessa höga naturvärden? Jo, men…
Till råga på allt meddelar Sveaskog till Skogsstyrelsen att det finns vindfällen och får tillstånd för omedelbart avverkning. Skogsstyrelsen godkänner utan någon som helst koll.
Blev de inte informerade? Jo, men…
Vindfällena fanns, i massor, men dessa är gamla från 2011. Inte till något intresse för barkborren nog mera. Så skälet till snabb avverkning faller.
Under våren har skogsmaskiner börjat rulla in. Resultatet är avverkning av en skog med träd-, låga- och markkontinuitet, med grova körskador som är på sina håll 80 cm djupa. Regnvattnet spolar ur allt fint material och slammet hamnar i bäcken.

Och vindfällena? De är kvar…

Vilka kontraster och vilka missar av Sveaskog.
Bussen rullar vidare.

Körskador på Sveaskogs hygge vid Melakträskliden

Körskador på Sveaskogs hygge vid Melakträskliden

Slamsediment från erosionsskador på Sveaskogs hygge

Skolan i det övergivna gruvsamhället LaverTorrlagd älvfåra vid MessaureNautanen övergivna gruvfält med miljöskador efter 100 år

 

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Biologisk mångfald, Skog. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.