Månadens skogsvän – Björn Mildh

Vi börjar det nya året med att presentera en välkänd naturvårdare & skogskämpe. Björn Mildh från Piteå har under många år varit en av gammelskogens främsta försvarare, och utsågs 2010 av tidningen Miljöaktuellt till den miljömäktigaste personen i skogen.

Vem är du?
Mitt namn är Björn Mildh, även jag har finska gener liksom skogsvännen Kristina Enholm. Och tur är det, för finsk ”sisu” är nog ett måste för den som skall orka värna gammelskogar i Norrbotten.


Jag är född och uppvuxen i Finland i Åbolands skärgård, där naturen, skogen och fåglarna tidigt blev en viktig del av mitt liv.

Sedan början av 1970-talet har jag verkat som barnläkare i Norrbotten fram till 2005, då jag gick i pension. Men redan flera år innan vaknade en stark vilja att värna gammelskogarna här när jag såg hur brutalt skogsbruket drabbade dem och de varelser som hade skogen som sitt livsrum.

Skogen har betytt mycket för mig sedan barnsben. Nu behöver den vårt värn, och det är med glädje jag betalar några år tillbaka.

Visst skulle det kännas bättre att kunna nå samförstånd med skogsbolagens ledning utan att behöva bråka och framföra kritik, men det är få förunnat. Sett ur naturvårdens synvinkel upplever jag bolagens företagskultur och ekonomiska grundsyn som det största hindret, som försvårar för ledningen att se andra värden än det egna företaget. Måhända är det företagandets villkor. Följden blir i alla fall att bolagen är oförmögna att själva sätta gränser för sin verksamhet. Skogsbruket kan tas som ett exempel, vattenkraftsutbyggnaden och industrifisket som två andra.

Skogsnäringen vill övertyga alla om att FSC och andra certifieringar är en garanti för ett uthålligt skogsbruk med bevarad mångfald. Samtidigt har bolagen gjort FSC:s minimigränser till sin egen maximigräns som de själva dessutom sänker ytterligare, väl medvetna om att eventuella påföljder är i det närmaste försumbara. Naturskogarna är alltjämt fritt byte.

FSC kan aldrig bli bättre än dem som är satta att förverkliga reglerna i praktiken – i detta fall skogsbolagen och deras certifierare.

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:

Om Daniel Rutschman

Uppvuxen och bofast i Jokkmokk
Det här inlägget postades i Månadens skogsvän och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.