Månadens skogsvän – Stefan Mikaelsson

Foto Sametinget

Februaris skogsvän är sametingets ordförande, Stefan Mikaelsson. Stefan var tidigt med och slöt upp bakom appellen ”Länge leve Norrbottens skogar”.

Vem är du?

Stefan Mikaelsson, Harads. Jag har arbetat med samepolitik sedan 1986. Mitt hjärta klappar för de tusen stigarna i samernas skogar nedanför lappmarksgränsen. Sedan valet 2009 är jag vald till ordförande för Sametinget. Jag är renägare och har mina rötter i Rödingsträsk.

Jag vill att skogsbruket ska anpassas till de människor och djur som lever i naturen eller i nära anslutning till naturen. Det ska inte längre vara tillåtet enligt lag att omvandla naturskogar till industriskogar med lågt naturligt värde och på bekostnad av flora & fauna. Inte heller ska det vara tillåtet med förstörande av det kulturella arvet. Varje år förstörs kilometervis med stigar och mängder med platser med fornlämningar eftersom det i dagsläget i praktiken inte är förbjudet att förstöra fornlämningar och kulturarvslämningar. Ett levande skogsbruk måste vara anpassat till levande människor och djur som trots allt ska finnas och kunna leva i skogarna, även efter en avverkning.

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:

Om Daniel Rutschman

Uppvuxen och bofast i Jokkmokk
Det här inlägget postades i Månadens skogsvän och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.