Miljöhjältarna – MATS KARSTRÖM och GÖSTA ERIKSSON

Inspirationsresa 2014. Nedklassade skogar

Mats Karström i Melakträskliden 2014-08-23

Troligtvis har ingen räddat  så många urskogar i Sverige som Mats Karström från Vuollerim som valdes av WWF till årets miljöhjälte. Mats var pionjär med att utveckla en inventeringsmetodik för en naturvårdsbedömning som kan göras av alla, Steget före metodiken. Han grundade skogsgruppen Steget före som flitigt använde metodiken och det gjorde därefter även myndigheter.
Han fick priset ur kungens hand och Mats passade på att i sitt tacktal berätta om den långa striden om Jelka/Rimakåbbå, hur den lett till skydd men att den på nytt är hotat av samma bolag som i Kallak. Han vädjade även till regeringen att de skulle ha modet att säga nej.
Ett stort grattis till MATS!

… och även till GÖSTA! För han fick ta emot Norrbottens läns landstings miljöpris 2015 med motivering:
”Med stor entusiasm och folkrörelsekänsla av höga mått tar han sig an de mest krävande arbetsuppgifter för att rädda vår planet.” 

Gösta Eriksson i hjortronmyren. Foto Urpo Taskinen

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Biologisk mångfald, Boden, Fältbiologerna, Fjällen, Fjärilar, Förnyelsebar energi, Framtidsveckan, Jokkmokk, Klimat, Klimatnätverket, Länsförbundet, Miljöpris, Omställning, Planetens gränser, Skog, Skördefest och miljödagar. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.