Nationaldagsinventering – ett nytt sätt att fira


Nationaldagsinventerarna. Från vänster Per-Erik Mukka, Magnus Pudas och Robert Flygare. Foto Urpo Taskinen.


Det finns fortfarande mycket värdefull skog vars naturvärden inte är upptäckta. Skog som har ett värde för hela nationen, inte som timmer- och massavedshögar vid en skogsbilväg utan som det riktiga naturarvet för hela Sverige, stående och omkullfallna träd med ett massivt kitt av biologisk mångfald, från den minsta mossa, insekt till den stora björnen. Alla de arter som dagligen bedriver bruk av skogen, det riktiga skogsbruket. De som är skogen. Till skillnad från det trädbruk som skogsbolag omhuldar och som slutar i de där högarna vid skogsbilvägarna.

Naturskyddsföreningen i Kiruna har tagit ett nytt grepp och firar Sveriges nyvunna helgdag, Nationaldagen, med en speciell Nationaldagsinventering. För vad är mer värdefullt för nationen Sverige än att bidra till den bas av liv som skogen utgör, den biologiska mångfalden – naturarvet?

Jag velomobilade från Vittangi till Juoksengi Nationaldagen den 6 juni 2017. Vid vägen ser jag skogens förkämpar i det stilla duggregnet. Fortsättningen av dagen blev för min del ytterligare 180 km landsväg medan Per-Erik Mukka, Magnus Pudas och Robert Flygare tog sig in i snårskogen där vid vägen. På eftermiddagen kom sedan solen fram och några dagar senare fick jag se något av resultatet av Nationaldagsinventeringen; harticka, fläckporing och björnspår! Se bilderna nedan!
Sverige som nation har blivit rikare tack vare Nationaldagsinventeringen!

Urpo Taskinen

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Kiruna, Skog, Skogsnätverket. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.