Tack för förtroendet!!!

IMG_0387
Isabella Katsimenis och Gösta Eriksson från Norrbotten på Klimathuset/Kulturhuset i Stockholm 2 oktober 2015.
Foto Urpo Taskinen.

På länsstämman i april så valdes jag av föreningen till ny ordförande för Naturskyddsföreningen i Norrbotten län. Det känns väldigt roligt och som en ärofylld uppgift. Jag är väldigt glad över det förtroende ni gett mig. 
Under det här året ska en ny omvärldsanalys för föreningen tas fram och det kommer att vara ett av de stora arbetena under hösten.

Vi vet också att klimatfrågan kommer att lyftas ytterligare under hösten då COP21 närmar sig i Paris 7-8 december 2015. Under hösten kommer flera viktiga klimataktioner dyka upp på många ställen runt om i världen. Det innebär flera möjligheter för oss att vara med och delta. Ett större evenemang i Sverige är Run for your life. Ett projekt som Riksteatern startat. Där 1000 löpare ska springa från Kiruna till Paris på 21 dagar. Projektgrupper för Run for your life är under uppstart/uppstartade på de orter i Norrbotten där stafetten kommer att passera, Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Boden, Luleå och Piteå.  Det finns också möjlighet att anmäla sig som löpare och springa en bit av sträckan, och vill man inte springa själv kan man springa med huvudlöparen.

I dagarna har även handelsavtalet TTIP hamnat ytterligare i fokus då Luleå och Boden kommun arrangerat en större konferens i Luleå där de bjudit in Cecilia Malmström för att presenter förhandlingarna. Cecilia är utseddd av EU kommissionen att ta fram ett avtal. Avtalet innehåller flera olika delar med syfte att förenkla handel mellan Europa och Amerika. Avtalet har varit hårt kritiserat både i Sverige och även i Europa. I Tyskland och Österrike är motståndet väldigt starkt. EU hoppas kunna få fram ett färdigt avtal innan hösten 2016 men chanserna för det är inte stora då flera centralt viktiga områden inte hunnit behandlas. I höst/vinter ska man börja titta på energidelen.

Vi arrangerade en möjlighet att komma och visa/beskriva sin oro. Flera aktörer dök upp. Både olika partier och privatpersoner. Vi var först utanför konferensen och åkte sedan vidare till Landstingshuset dit Cecilia kom och svarade på frågor. Vi fick ställa våra frågor där vi satte klimatfrågan i fokus. Vi belyste att läget är mycket akut och att vi inte har någon tid at vänta och att vi vill att politikerna ska agera nu, omgående. Vi uppmuntrade Cecilia att föra in HÅLLBARHETSfrågan högst på dagordningen och att den skulle genomsyra alla led i förhandlingen. Vi bad hennes också att skapa ett avtal för framtiden, inte ett modernt och nytt avtal, utan ett avtal som är skapat för framtiden och för ett hållbart samhälle både ur ett ekologiskt-, ekonomiskt- och socialt perspektiv.

 Isabella Katsimenis

http://www.cop21paris.org

http://runforyourlife.nu/sv/

http://www.norrbotten.snf.se/wordpress/ttip-kom-och-visa-din-oro-3-september-lulea/

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Demokrati, Klimat, Krönika, Länsförbundet, Ordförande har ordet, Run for your life, TTIP. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.