Undangömt gift blir upptäckt

Eller:

Now all can see that there is something fishy about Sweden

Det hände med de nedgrävda gifttunnnorna hos BT Kemi i Teckomatorp, det kommer att hända med atomkraftsavfall om det grävs ner och just nu händer det med giftet som dväljs i den svenska Östersjölaxen. Det upptäcks, avslöjas och blir skandal. Förhoppningsvis så att leverantörerna får ta den ekonomiska smällen innan det gjort skada på människors hälsa och miljö.

I Frankrike är man inte förtjust i tanken att äta fisk kontaminerad med dioxiner och PCB för att gynna svensk fiskerinäring. Det är man inte heller i resten av EU, så därför har man satt upp ett regelverk som förbjuder försäljning av fisk som har så höga halter av dessa gifter som kan förekomma i fet Östersjöfisk. (Undantagen är endast Sverige, Finland och Lettland, d v s där det är gott om giftig lax)

Däremot tyckte förre landshövdingen i Norrbotten PO Eriksson och även sittande regering, att det var en utmärkt idé för att stödja svensk fiskerinäring, att driva igenom ett undantag från EU-reglerna, så att man kan fortsätta sälja fisk med högre gifthalter i Sverige. Dioxiner tillhör de giftaste ämnen man känner till, kan orsaka reproduktionsstörningar, skada immunförsvaret och orsaka cancer (se WHO)  Dioxiner uppstår vid förbränning av klorhaltiga plaster, vid klorblekning vid pappersbruken och fanns i skogsbrukets hormoslyr, och finns kvar länge i miljön då de är svårnedbrytbara. PCB orsakar cancer, reproduktionsstörningar och skador på nervsystemet. (se USA:s miljöbyrå )  Det användes i fogmassa och olika tekniska fetter innan det förbjöds, och finns kvar i miljön.

Dolt gift sipprar ut, långsammare eller snabbare, och nu har gifthaltig lax från Sverige upptäckts på marknaden i Frankrike, kunderna är upprörda, och det har blivit skandal. Yes, there is something fishy about Sweden, with a poison-ignoring government. Även på Dagens Nyheters ledarplats 14 maj 2013 uppmanas vi att larma högre om dioxin.

När ska företrädarna för olika näringar begripa, att de inte vinner på att driva lobbying mot miljöregler, så att de senare blir avslöjade för att deras produkter hotar eller skadar miljö eller människors hälsa?

Lars Andersson, ordförande Naturskyddsföreningen i Norrbottens län

http://www.dn.se/ledare/signerat/ostersjolax-larma-mer-och-hogre-om-dioxin   http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/105-ton-Ostersjolax-har-salts-olagligt-till-Frankrike
http://www.svt.se/ug/giftig-lax-exporteras-och-saljs-som-delikatess http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5529125

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Handla Miljövänligt, Kemikalier, Krönika, Ordförande har ordet, Skog. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.