Upprop: Kris i våra svenska skogar!!!

Rester av den 200-åriga naturskogen på Guorpalidens sluttning efter Sveaskogs avverkning.

70 organisationer och 30 forskare i upprop till politiker och myndigheter: Stoppa omgående avverkningen av skogar med höga naturvärden!

I uppropet till ministrar, riksdagsledamöter och statliga myndigheter kräver vi att alla skogar med höga naturvärden måste skyddas och att kalhyggesbruket behöver fasas ut till förmån för hyggesfria metoder. 14 av 15 skogliga naturtyper har ogynnsam bevarandestatus i Sverige, enligt EU’s habitatdirektiv. Förlusten av livsmiljöer anses vara en stor bidragande orsak till att drygt 1800 skogslevande växt- och djurarter är rödlistade i landet idag. 

– Med tanke på hur kritisk situationen är för den biologiska mångfalden och klimatet är det både skamligt och ofattbart att skogar med höga naturvärden fortfarande avverkas och planeras för avverkning i Sverige. Ödet för den sista lilla spillran av forna nordvästra Europas gammelskogar, och alla som är beroende av att den får stå kvar, vilar på dagens politiker. Sverige tillhör ett av de rikare länderna i världen och det är obegripligt om vi inte tar vårt ansvar gentemot omvärlden och agerar föredömligt genom att skydda dessa värdefulla skogar, säger Julian Klein, talesperson för Skydda Skogen.

Bland de undertecknande organisationerna från Sverige finns bland annat Skydda SkogenGreenpeace SverigeJordens Vänner, flera av Naturskyddsföreningens länsförbund och kretsarFältbiologernaKlimataktionEnd Ecocide Sverige och Naturfotograferna/N samt en representant från en sameby.

Bland de internationella organisationer som undertecknat finns bland annat Friends of the Earth EuropeFERN (EU), Biofuelwatch (England/USA), Global Forest Coaltion (internationell), Robin Wood (Tyskland) och Australian Forests and Climate Alliance (Australien).

Kontakt:
Julian Klein, talesperson, Skydda Skogen, 072-737 42 34, jg.klein(@)protonmail.com

Isadora Wronski, tf Sverigechef, Greenpeace, 070-301 25 34, isadora.wronski(@)greenpeace.org

Du kan läsa uppropet på svenska här.

You can read the appeal in english here. 

På Skydda skogens hemsida kan du läsa mer om uppropet.

Läs debattartikeln i Altinget här.

 

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Biologisk mångfald, Hyggesfritt, Hyggesfritt, Klimat, Länsförbundet, Okategoriserade, Omställning, Skog, Skogsstyrelsen, Skydda skogen, Sveaskog. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.