Webbinarium 14/10: vittnesmål från skogen.

 

Vi, Naturskyddsföreningen i Norrbotten, genomför ett webinarium för att kritiskt belysa de växande problemen med det rådande skogsbruket, där trakthyggen successivt omvandlar landskapet till trädplantager. Det är hög tid att informera om skogsbrukets hårda framfart och bristande respekt för människor och natur.

Naturskyddsföreningen i Norrbottens län bjöds in att medverka i processen om regionalt skogsprogram. Redan i första programversionen står att ”Det regionala skogsprogrammet har tagits fram i bred samverkan och dialog.” Då hade Naturskyddsföreningen regionalt inte ens haft möjlighet att bidra eller påverka någonting.

Ramarna för de regionala skogsprogrammen utgår från det nationella skogsprogrammet. Det nationella skogsprogrammets vision är ”Skogen, det gröna guldet, ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi”. Att ständig tillväxt är ohållbart förbises. Om bioekonomi ska växa på bekostnad av oekonomiska skogslevande arter framgår inte. Det står att produktionshöjningar kan åstadkommas ”inom ramen för miljömålen”, men inget om hur vi snarast ska nå miljömålen.

Vi ser en stor risk att programmet kommer att användas för att ge sken av att ”I Norrbotten har vi enats om detta skogsprogram för att öka produktion och uttag av virke”. Något vi inte står bakom.

Regionala skogsprogrammet arrangerar ett seminarium där programmet har stark slagsida åt produktionsintressena. Vi vill arrangera ett webbinarium där problemen med rådande skogsbruk och riskerna med intensifierade avverkningar belyses.

ANMÄL DIG HÄR VIA LÄNKEN: https://forms.gle/MFfqKsfkiityjwdTA

Låt oss presentera skogens vittnesmål!

ons 14 okt kl: 08.50-12.00 via Teams. 

08.50 – 09.00 Välkomnande av Naturskyddsföreningens skogsgrupp i Norrbotten

09.00 – 09.30 Sebastian Kirppu, Biolog. 

09.35 – 10.00 Tomas Sevä, renskötare, Muonio sameby.

10.00 – 10.10 Kaffepaus.

10.10 – 10.25 Maj Aspebo, Rävdalen, Koskullskulle.

10.30 – 10.50 Lars Malmström, Naturturismföretagare, Pajala.

10.55 – 11.25 Mikael Karlsson, SilvaSkog, om Hyggesfritt Skogsbruk.

11.25 – 11.55 Marcus Westerberg, Internationell Naturfotograf.

12.00 Avslut

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.