Yttrande om Talga ABs planerade grafitgruva i Vittangi


Torneälven vid Vittangi i juni 2020. Foto Urpo Taskinen.

 
Naturskyddsföreningen i Norrbottens län har tillsammans med Naturskyddsföreningen i Kiruna inlämnat ett yttrande kring företaget Talga ABs planer att öppna en grafitgruva uppströms Torneälven ca 10 km norr om Vittangi. Länsförbundet och kretsen anser att det föreslagna projektet är olämpligt och inte bör genomföras.

Bland motiven till ett avslag finns påverkan på Natura 2000 område (Torneälven), påverkan på rennäringen och intrång i ett tidigare av tyngre exploatering opåverkat område. Risk för läckage efter gruvbrytningen under oöverskådlig tid är ytterligare en anledning.
Påpekas i yttrandet också att projektets ekonomiska förutsättningar inte nödvändigtvis är så goda som företaget vill ge sken av.
I yttrandet hänvisas också till ett tidigare yttrande som lämnades av Naturskyddsföreningen i Norrbottens län sommaren 2019, se nedan.

Naturskyddsföreningen i Norrbottens län och Naturskyddsföreningen i Kirunas yttrande:
2021-02-02 Niska Grafitprojekt – Samrådsyttrande Grafitbrytning Niska Södra, Niska Norra, Nunasvaara Norra, Kiruna kommun, Norrbottens län

Talga ABs underlag:
Samrådsunderlag från Talga AB 2021-01-25 (nedladdat från Talgas hemsida här).

Se även:
Talga ABs information i Vittangi den 17 juni 2019 – filmad
2019-07-05 Yttrande avseende samråd för brytning av grafit vid Nunasvaara Södra, Kiruna kommun, Norrbottens län.

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Älvar, Gruvor, Kiruna, Natura 2000, Överkonsumtion, Renbetesmark, Talga AB, Talga Graphene AB, Vatten. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.