Fennovoima får fortsätta – fel melodi Finland!

IMG_9910

Riksdagshuset i Helsingfors sommaren 2014. Ingen kom ut för att titta på velomobilen. Om de finska politikerna skulle titta sig runt lite i omvärlden så skulle de upptäcka att det händer mycket som kommer att visa att Fennovoima är fel väg. Foto Urpo Taskinen.

Många av oss befarade att spelet kring det finsk-ryska kärnkraftsbygget Fennovoima inte skulle vara slut i och med att den första, av Finlands riksdag, fastställda tidsgränsen 30 juni genom ett politiskt spel flyttades fram till 6 augusti. Se tidigare inlägg här.
Finlands näringsminister Olli Rehn gjorde en resa till Moskva som verkar ha varit en viktig komponent i beslutet. Den 5 augusti kom så beskedet som många av oss befarat. Näringsminister Olli Rehn meddelade att det nu finns nya finska intressenter som kommer att fylla upp den inhemska ägarandelen till över 60%. Två av dessa är nya, byggföretaget SRV (med stora intressen i Ryssland) och det finska statliga elbolaget Fortum och en av de tidigare ägarna, Outokumpu, ökar sin andel i Fennovoima. Detta innebär att Fennovoimas bygglovsprocess får fortsätta.

Det är något av ödets ironi att när världen den 6 augusti 2015 högtidlighöll 70-årsminnet av de människor som dog i samband med den första atombomben i Hiroshima så satsar Finland nu på ett energisamarbete med ryska statligt ägda Rosatom, ett bolag vars uppdrag omfattar förutom kärnkraftverk även Rysslands kärnvapen.
Många i Finland menar att bakom den finska regeringens beslut finns en hel del märkligheter; både statsminister Juha Sipilä liksom näringsminister Olli Rehn har tidigare deklarerat att de är varma anhängare av inhemsk, förnyelsebar energi och gärna ser en utveckling av den sektorn.
Varför ”vågar” inte Finland satsa på en framtid bygd på förnyelsebar energi? Obama kom i veckan med ett mycket tydligt budskap – det är förnyelsebar energi som är framtidens melodi.
I sin egen blogg skrev näringsminister Olli Rehn den 28 september 2014 en lovsång för förnyelsebart och mot Rosatom-soppan, som han själv kallade så! Någonstans tills nu har han raderat blogginlägget, men den finns kvar här. För att inte språket ska vara ett hinder har vi översatt den till svenska.
Läs och häpna!

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Atomkraft, Barents, Finland, Förnyelsebar energi, Kärnkraft, Klimat, Nordkalotten, Ryssland. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.